Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

GLOSA: Trapas v USA během setkání s Petrem Fialou. Prezident Joe Biden o ČR blábolil nesmysly

Petr Fiala a Joe Biden v Bílém domě v Oválné pracovně v pondělí 15. 4. 2024.
Zdroj: profimedia
+ Dalších 7 fotografií
GLOSA

Je moc fajn, když nejmocnější muž planety, americký prezident, pochlebuje státu miniaturní velikosti a významu, jako je Česká republika. Když říká, jak je taková země skvělý spojenec. Český premiér Petr Fiala (59) se dmul pýchou, Joe Biden (81) ale blahořečil ve skutečnosti přes tři desítky neexistující stát. A i jedna z nejlepších překladatelek ČR, která tlumočila pro Českou televizi, udělala zásadní chybu a divákům tohle zatajila.

Joe Biden je lepší než Donald Trump, ale…

Přiznám se bez okolků, že mít americký pas, na podzim jako asi miliardakrát menší zlo volím současného prezidenta Joea Bidena. Je to sice unavený stařec, což prokázal i při setkání s předsedou české vlády Petrem Fialou, ale není nebezpečný a má tak skvěle sestavenou administrativu, že bude fungovat pomalu i bez něj.

Zato Donald Trump by byl peklo všech pekel a USA by se z druhého vládnutí toho odporného zločince s fašistickými sklony, který neumí prohrávat a volby si chtěl vlastizrádně ukrást pro sebe, už nemusely nikdy vzpamatovat.

Jiná věc ale je, že se považuji za vlastence, a když už si americký prezident jednou za pět let udělá laskavě na hodinu a půl čas a přijme českého ústavního činitele, asi by měl vědět, z jakého státu že to ve skutečnosti pochází.


Zvlášť, když mu maže med kolem úst a tvrdí, jak je stát, který dotyčný zastupuje, skvělým spojencem.

„Téměř na den před pětadvaceti lety jsem na půdě Senátu loboval za přijetí tehdy Československa, České republiky, do NATO,“ sdělila nejprve americká hlava státu. Šest let po zániku státu pro něj lobovat skutečně nemohla.

„Ani nevíte, jak moc si vážíme vaší otevřenosti a podpory obyvatel Československa – České republiky – při obraně ukrajinského lidu,“ vyslovil nejdříve název federace, která zanikla posledním dnem roku 1992, aby se, pravda sám, hned opravil a uvedl správný název našeho státu.

Chápu, že Joe Biden je starý muž a většinu života prožil v době, kdy jsme žili ve společném státě se Slováky. Ale proboha, byl tu jako viceprezident na oficiální návštěvě, na každém zasedání NATO vidí cedulku s názvem naší země: to se fakt ono zpropadené Československo nemůže odnaučit?


Stáří a únava, ne důkaz demence

Ne, ono nešťastné dvojí přeřeknutí není dalším důkazem „pokračující demence“ Joea Bidena, jak se názoroví protivníci a často nepokrytí fanoušci extremistického Donalda Trumpa snaží naznačovat.

Bidenův tým mu ale želbohu naservíroval dvě diplomatická setkání krátce za sebou, před Fialou s iráckým premiérem, a to v 81 letech prostě dává zabrat. Ne, že ne.

Trump má větší ostudy

Na druhou stranu, není to žádná třetí světová, a i když možná Trump na první pohled vypadá energičtěji, ve skutečnosti je na tom mnohem hůř.

Na každém setkání se svými až „sektářsky“ chovajícími se voliči zničehonic začne vydávat místo slov shluk nesouvislých zvuků, občas to působí legračně, ale naznačuje to u něho spíš vážnější problém. Debaty obou kandidátů by mohly být fascinující.


A má podobné problémy: Viktor Orbán je podle něj úžasný lídr Turecka, jak připomenuly Novinky.cz, setká se s argentinským prezidentem, který mu imponuje přátelským vztahem a obdivem, ale jeho jméno si už nedokáže vybavit. A když kritizuje Bidena, často omylem místo jeho jména řekne to Obamovo. Plete si i další lidi a dokonce také města. Různých blábolů se dopouští neustále.

Kuriózní je, že úřadujícímu prezidentovi se vysmívá, když o něm mluví jako o „ospalém Joeovi“, u svého prvního trestního soudu, který probíhá od pondělí a týká se údajného zneužití peněz na prezidentské volby pro platby milence za mlčení o jejich vztahu, přitom sám opakovaně klimbá. A to mu jde o vše.

Zkrátka a dobře, i když je Biden popleta, k dobru se mu dá přičíst, že se sám opravil, a ani jeho protivník by nebyl o moc lepší…

Ostuda České televize

Nejhorší u přeřeků Bidena paradoxně nejsou ony samy, ale spíš chování České televize a českých médií vůbec. Jinak naprosto skvělá tlumočnice Dana Hábová při simultánním překladu slov Joea Bidena velkoryse jeho chyby vynechala a nebýt toho, že jsem zvyklý kvůli pilování angličtiny si podobné projevy pouštět i v originále bez překladu, ani se o jeho přeřeknutích s Československem nedozvím.

„Vzpomínám, jak Česká republika vstoupila do NATO,“ přeložila první zmínku, viz web ČT.

„Já si velmi vážím toho, co vaše země udělala, jak pomáháte Ukrajině,“ vynechala i druhé Československo.

Celé následující speciální vysílání České televize jsem nesledoval, jen zhruba půlku, ale že by se tenhle úlet rozebíral, to jsem si nevšiml. Spíš se moderátoři a hosté opájeli údajně mimořádným úspěchem české diplomacie.

Až na jednu výjimku i další média dělala, jako by se přeřeknutí nestala. A to je dost smutné. Mají informovat, ne měnit realitu. Či jí záměrně část vynechávat...

Související články

Další články

Nejnovější kauzy