Menu
Přihlásit se

Po neúspěchu s návrhem Pavla Tuleji na ministra resortu po Heleně Langšádlové přišla TOP 09 se jménem Marek Ženíšek. Dle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové není důvod k mimořádnému sjezdu.

Red/ČTK
Publikováno 07/05/2024
Doba čtení 2 min.
Parlamentní strana TOP 09 uspořádala 6. října 2023 v restauraci Hoch Špalíček v Českých Budějovicích debatu s občany na téma Myslíme na budoucnost.Na snímku zprava Marek Ženíšek , Miloš Nový a Markéta Pekarová- přesdekyně Poslanecké sněmovny.,Image: 811562051, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ČTK / Honza Ján

Předsednictvo TOP 09 navrhlo výkonnému výboru strany nominaci šéfa sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Po dnešním jednání užšího vedení koaliční strany to uvedla předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Výkonný výbor rozhodne o nominaci ve čtvrtek.

Na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové měl nastoupit v pondělí ekonom Pavel Tuleja (oba TOP 09). V pátek se kandidatury vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

Kde všude Ženíšek působil

Ženíšek byl v letech 2005 až 2009 členem KDU-ČSL. V TOP 09 je od roku 2009, kdy se také stal místopředsedou strany. Řadovým místopředsedou byl do roku 2015, kdy byl na dva roky zvolen prvním místopředsedou strany. V letech 2017 až 2019 byl opět místopředsedou.

Ženíška podle Pekarové Adamové navrhla drtivá většina členů předsednictva. Je podle ní velmi zkušeným politikem, ale také člověkem se zkušeností z exekutivní sféry, neboť byl náměstkem dvou ministrů. Od roku 2008 byl čtyři roky náměstkem pro oblast mezinárodní sekce a vězeňství na ministerstvu spravedlnosti, od ledna 2012 do července 2013 prvním náměstkem ministra zdravotnictví.

Klíčovou prioritou nového ministra pro vědu bude navýšení rozpočtu na vědu a výzkum na příští rok o několik miliard korun, řekla šéfka strany. Letos mají výdaje činit zhruba 40 miliard korun. Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhuje pro příští rok rozpočet na vědu 45,2 miliardy korun.

Rebeluje jen středočeská TOP 09

Úvahy o mimořádném sjezdu TOP 09 podle Pekarové Adamové nejsou namístě, při dnešním jednání předsednictva o něm nepadlo ani slovo. Za důležité považuje soustředit se na nadcházející volby. Strana se podle ní snaží napravit to, co je často vytýkáno kabinetu, a to nedostatečnou komunikaci. Jedinou nespokojenou krajskou organizací je podle Pekarové Adamové středočeská, odkud Langšádlová pochází.

Čtěte také: Družstvo TOP 09 dostává klepec, trenérka Markéta ale zůstává v klidu, Minstryně Langšádlová ve vládě končí. Dávala více úsilí do obsahu práce než prezentaci navenek

Komentáře (7)

  1. top 09 je banda komiků. neumí ani navrhnout trošku hodnověrného šéfa zbytečného ministerstva. a tato lůza řídí republiku.

Napsat komentář