Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

Hasiči zasahovali u nehody na D1 mezi Bohumínem a Polskem. (4. května 2024) foto: Facebook/HZS Moravskoslezského kraje

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s tankem, z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Cizinci hrozí až šest let vězení.
  16:18

„Karvinští kriminalisté obvinili 54letého řidiče kamionu z trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě odsouzení může byt potrestán až na šest let odnětím svobody,“ uvedla policie na sociální síti X. Dodala, že policisté muže momentálně vyslýchají.

Nehoda se stala v sobotu ráno po 8:35 na 376,5. km směrem na Polsko a na více než dvanáct hodin zcela dálnici uzavřela. Na místě zemřel pětasedmdesátiletý řidič osobního vozu. Jeho o 24 let mladší spolujezdec a řidič kamionu utrpěli zranění.

Policisté se domnívají, že Litevec vůbec netušil, že před ním v pravém pruhu zastavil tahač s historickým tankem a za ním pak osobní doprovodné vozidlo s majiteli tanku. Tahač s tankem mířil na ukázkovou vojenskou akci u Bohumína. Na dálnici zastavil, protože z ní chtěl sjet k vojenskému opevnění, kde se přehlídka konala. Čekal, až se mu zvedne závora u sjezdu z dálnice.

U nehody kromě policistů a záchranářů zasahovaly také tři jednotky hasičů. Postaraly se o vyproštění muže z vraku auta a zastavovaly únik provozních kapalin z havarovaných vozů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,