Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Microsofte, uživatelé vědí, co chtějí – a Windows 11 to nejsou: co je špatně?

Jiří Palyza 05.05.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

I přes velkou snahu Redmondu a masivní reklamu systém Windows 11 ztrácí svou pozici na trhu. A to i navzdory stále přetrvávající nabídce bezplatného upgradu a celoobrazovkové reklamě ve Windows 10. Jak je to možné?

Kapitoly článku

Pro Microsoft to musí být velké zklamání: i ve třetím roce po svém uvedení je nejnovější systém Windows 11 stále jen na každém čtvrtém počítači. Nepomáhá tomu ani skutečnost, že nové stolní počítače i laptopy jsou téměř všechny vybaveny právě tímto systémem a upgrade z Windows 10 na 11 je stále při splnění hardwarové kompatibility zdarma.

Navíc se zdá, že vtíravá reklama, kterou musejí uživatelé Windows 10 ve svých systémech snášet, mnoho z nich k upgradu také nepřesvědčí. Měsíční analýzy agentury Statcounter ukazují, které verze Windows jsou nejvíce oblíbené, a kolik je mezi uživateli zastaralých počítačů.

Na převážné většině počítačů stále běží Windows 10

Windows 11 desktop ve tmavém provedení
Už je to tři roky poté, kdy byl uveden Windows 11. Doposud si zajistil pouze jen čtvrtinový podíl v celkovém využívání systémů Windows a ani zdaleka se nepřibližuje Windows 10.
Zdroj: Microsoft / Windows 11 desktop

Pokud se podíváte na současná čísla, celosvětově stále používá 70 procent počítačů, běžících na Windows, verzi Windows 10.

Podíl Windows 11 z toho tvoří 26,65 %, takže pro tento systém se doposud rozhodla pouze přibližně čtvrtina uživatelů. Znepokojující pro Microsoft je ale trend: v posledních měsících Windows 11 své uživatele dokonce ztrácí a křivka jeho podílu padá.

Pokud bychom se konkrétně podívali na situaci v Česku, v dubnu byl podíl Windows 11 na hodnotě 25,69 % z celkového koláče Windows. Windows 10 používalo 70,01 % uživatelů a i u nás se křivka podílu Windows 11 od února letošního roku láme směrem dolů.

Mohlo by vás zajímat

Je jasné, že s blížícím se koncem podpory Windows 10 bude stále více uživatelů přecházet na jedenáctky. Lze tedy očekávat zcela jinou dynamiku podílu jednotlivých verzí systému. Ta se ale zatím nedostavuje. S blížícím se ukončením podpory desítek by se křivky měly protnout a nabrat zcela opačný trend: tedy desítky postupně ustupovat a uvolňovat své místo jedenáctkám. Zatím tomu nic nenasvědčuje. Je ale faktem, že do října 2025 je stále dost času.

Pokud zvažujete přechod na Windows 11, lze tak učinit pomocí automatiky služby Windows Update, Nástrojem pro tvorbu médií (Media Creation Tool), pomocí Průvodce instalací Windows 11, případně souborem ISO.

Existují i metody, kterými lze obelstít hardwarové požadavky jedenáctek a instalovat je i na nekompatibilní počítače. U takových instalací je jen riziko, že nebudou dostávat bezpečnostní aktualizace.

Windows 10: kdy vlastně končí podpora Microsoftu bezpečnostními aktualizacemi?

Vývoj rozložení počtu instalací Windows v ČR
Tato křivka se Microsoftu nelíbí. Rozevírající se nůžky mezi počtem instalací Windows 10 a Windows 11 jsou rok a půl před ukončením podpory desítek přinejmenším zajímavé. Trend by měl být zcela opačný. Uživatelé ale mají své představy.
Zdroj: Statcounter

Dříve Microsoft uvolňoval pro Windows dvě velké aktualizace funkcí ročně a zpravidla to bylo na jaře a na podzim. Poté se u jedenáctek uchýlil k jedné velké aktualizaci a průběžným, takzvaným momentovým aktualizacím. Nicméně pravidelně pro svůj systém poskytuje bezpečnostní updaty, a to v rámci dne záplat, kterým bývá každé druhé úterý v měsíci.

Co se týče Windows 10, Microsoft oznámil, že verze 22H2 bude poslední vývojovou verzí a další aktualizace funkcí už pro tento končící systém poskytovat nebude.

Pravidelné měsíční bezpečnostní updaty budou pro Windows 10 ukončeny 14. října 2025. To je datum, kdy aktualizace zabezpečení naposledy dostanou soukromí uživatelé zdarma. Podporu bude možné prodloužit, ale to už bude zpoplatněné. Microsoft tuto možnost zamýšlí především pro firmy, které z jakýchkoliv důvodů potřebují prodloužit běh Windows 10 na svých počítačích.

Časový rámec podpory Windows 10 do jejího konce


Verze Windows 10 Ukončení podpory pro soukromé uživatele Ukončení podpory pro firmy

Windows 10 22H2 14. října 2025 14. října 2025

Windows 10 21H2 13. června 2023 11. června 2024

I když nejsou Windows 11 pro vás zajímavé a jejich nové funkce nechcete, je dobré prověřit, jaká verze Windows 10 běží na vašem PC. Pokud to není 22H2, je dobré na ni aktualizovat. Tuto verzi bude Microsoft podporovat až do ukončení životního cyklu desítek, tedy do října 2025. S Windows 10 21H2 už raději opatrně, ten vypadl z životního cyklu bezpečnostních updatů pro soukromé uživatele už loni.

A pokud už máte tanečků kolem Windows dost, také můžete přejít na alternativní systém. Bohatý výběr nabízí svět Linuxu, jednotlivé verze jsou zdarma, nabízejí dlouhodobou podporu, a často i líbivá grafická rozhraní, která přechod ze světa Windows usnadňují. Jejich provoz má svá omezení z hlediska kompatibility, ale pro běžnou činnost domácího charakteru, jako například vyřizování online komunikace, práci s internetem, úpravy fotek, udržování dokumentové agendy apod., jsou naprosto dostačující.

Zdroj: Statcounter, Microsoft Learn

Mohlo by vás zajímat


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud