5. května 2024 07:05
Adam Vala

Jak vypadali neandrtálci? Úžasná podoba 70 tisíc let staré ženy přetéká detaily

Jedna z nejzachovalejších koster za posledních 25 let dala vzniknout detailní podobizně neandrtálské ženy.

V polovině 20. století objevili archeologové v iráckém Kurdistánu jeskyni, která se stala jedním z nejpozoruhodnějších míst, co se neandrtálských nálezů týče. V Šanidaru, jak bylo místo posléze pojmenováno, byly objeveny velmi zachovalé ostatky nejméně deseti jedinců, kteří navíc byli pohřbeni v rámci zvláště zajímavých pohřebních praktik spojených s pokládáním těl na květiny. Díky tomu mohlo lidstvo načerpat nové informace o životě člověka neandrtálského, blíže pochopit zákonitosti jeho společenstev a možná na ně i trochu pootočit dosavadní pohled. Pokud jste si však mysleli, že jeskyně už dávno vydala všechna svědectví o životě neandrtálců, pak jste se mýlili.

Jeskyně Šanidar neřekla poslední slovo

V roce 2020 totiž tým vědců z Cambridgeské univerzity objevil další velmi zachovalou kostru a začal s jejím pečlivým zkoumáním. Velmi rychle bylo zjištěno, že jde o ostatky ženy, která byla pojmenována Shanidar Z. Dalším zkoumáním pak přišli vědci na skutečnost, že zemřela před více než 70 tisíci lety a že jí v době smrti bylo přibližně 40 let. Archeologové byli schopní odhadnout stáří ze zachovalých zubů, fascinováni však byli komplexností celého nálezu a v dalších letech po objevu těla se soustředili na lebku. Vzali si za cíl vytvořit co nejpřesnější rekonstrukci obličeje Shanidar Z a s výsledky přišli začátkem května 2024.

Mohlo by vás zajímat: Docházelo ke křížení moderního člověka s neandertálcem? Nález z České republiky přinesl fascinující nová zjištění

Po vyzvednutí těla vědci pečlivě odstranili, naskenovali a znovu digitálně sestavili zploštělou lebku, aby vytvořili model obličeje této prastaré ženy. Podle archeoložky Emmy Pomeroy, která výzkum kolem Shanidar Z vede, vyžadovala tato operace velmi opatrný přístup, protože kosti byly sice do velké míry kompletní, ale současně také velmi křehké. Sama ve svém prohlášení pro portál EurekAlert! uvedla, že konzistencí připomínaly sušenky namočené v čaji, takže jakákoliv neopatrná manipulace mohla lebku či další kosti nenávratně poškodit.

„Lebky neandrtálců vypadají na rozdíl od těch lidských velmi odlišně – mají velké nadočnicové oblouky, chybí jim výraznější brada a střed jejich obličeje je spíše vystouplý, což má za následek výraznější nos,“ uvedla Pomeroy na vysvětlenou, čím vším se museli při sestavování digitálního modelu obličeje řídit. Nakonec však po pečlivém aplikování svalů a další tkáně musel tým kolem Emmy Pomeroy uznat, že se vzhled neandrtálců od současného člověka ve finále tolik lišit nemusel. Vše je ale v souladu s moderním pohledem na vývoj člověka, který již téměř nezpochybnitelně nebyl tak nalinkovaný, jak se tvrdilo dříve. Jednotlivé vývojové fáze člověka nepřicházely jedna po druhé, ale všemožně se překrývaly, žily pospolu a křížily se mezi sebou.

„Je možná snazší pochopit, jak docházelo ke křížení mezi našimi druhy, když připustíme, že téměř každý dnes žijící člověk má stále neandrtálskou DNA,“ dodala na vysvětlenou Pomeroy. I z toho důvodu pak zřejmě nový detailní model Shanidar Z skutečně může připomínat lidi kolem nás.

Zdroj: EurekAlert!, University of Cambridge

Video, které jste mohli minout: Impozantní práce českých vědců: Vdechli život tváři sv. Vojtěcha. Podívejte se, jak vypadal

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom