Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost

Vážná chyba nejnovější aktualizace Windows: ohrožuje vaše soukromí

Jiří Palyza 04.05.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Bezpečnostní updaty Windows Microsoft poskytuje pravidelně a doposud to platí i pro Windows 10. V dubnových aktualizacích se ale něco pokazilo. Uživatelé upozorňují na problémy s VPN, kdy se navázané spojení jednoduše přeruší. Co se s tím dá dělat?

Kapitoly článku

Bezpečnostní aktualizace mohou mít nepříjemné vedlejší účinky, což se v případě Microsoftu stává poměrně často. Ke škodě věci se to nevyhnulo ani dubnovým aktualizacím.

Všichni, kdo si instalovali bezpečnostní updaty na své systémy Windows 10 a 11, se mohou setkat s výpadky VPN. Nyní to oficiálně potvrdil i Microsoft. Jeho vývojáři už pracují na opravě, která by snad měla být brzy k dispozici. Podíváme se, jak si do té doby můžete pomoci sami.

Spojení s VPN bylo přerušeno: hrozí bezpečnostní problémy

Bezplatná VPN služba AtlasVPN
Potíže s VPN postihují po instalaci dubnových updatů Windows 10 i 11. Spojení není trvalé, ale padá, případně se nedá vůbec navázat. Microsoft pracuje na řešení. Do té doby je jediná možnost, jak problém řešit: aktualizace odstranit.
Zdroj: Atlas VPN

Problém se týká obou současných systémů Windows, 10 i 11. Konkrétně se jedná o následující verze:

  • Windows 11 23H2
  • Windows 11 22H2
  • Windows 11 21H2
  • Windows 10 22H2
  • Windows 10 21H2

Dotčení uživatelé se setkávají s problémy při navazování spojení s VPN, nebo dochází k neočekávanému zrušení už spuštěných VPN.

Jak se nepříjemné chyby zbavíte

Služba Windows Update ve Windows 11
Systém Windows 11 nabízí možnost odebrat aktualizace z jejich historie. Je ale dobré vědět, že se spolu s nimi odstraní i bezpečnostní záplaty.
Zdroj: Windows Update / Historie aktualizací

Pokud bez funkční VPN nemůžete pracovat a řešení potřebujete okamžitě, můžete nejnovější bezpečnostní aktualizaci odstranit. To se dá snadno provést prostřednictvím nastavení aktualizací a jejich historie.

Předtím, než tak učiníte, je ale dobré vědět, že odstraněním aktualizace sice vyřešíte problém s VPN, ale zároveň se i zbavíte nejnovějších bezpečnostních záplat. Ty jsou důležité pro zachování bezpečnosti systému.

Mohlo by vás zajímat

Vyberte příslušnou aktualizaci. Pro Windows 11 23H3 nebo 22H2 je označena KB5036893, pro verzi 21H2 je to KB5036894. Uživatelé systému Windows 10 odeberou aktualizaci s číslem KB5036892.

Zdroj: Microsoft Learn, Bleeping Computer


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud