Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  26.04.2024 10:28:34

Necílíme kurz. - Z Japonska zní

Z Japonska zní: Necílíme kurz!

10:28 26. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Bank of Japan ponechala dle očekávání sazby beze změny. Bude pokračovat v nákupech státních dluhopisů, vynechána však byla pasáž o stejných objemech. Slabý japonský jen banka vnímá. Nepozoruje však jeho zásadní dopady na jádrovou inflaci. Guvernér Ueda uvedl, že banka kurz necílí. Nevyloučil delší období slabého kurzu, což vedlo k jeho dalšímu oslabení.

Aktualizovaná prognóza Bank of Japan ukázala revizi výhledu růstu směrem dolů pro fiskální rok 2023 a 2024. Rok 2025 je v podstatě beze změny. U inflace vidíme vyšší predikci pro fiskální rok 2024, což banka vysvětluje vyššími cenami ropy.

Zdroj: Bank of Japan

Rizikem výhledu cen je na prvním místě nejistota ohledně vývoje mezd a nastavování cen. Týká schopnosti firem přenést vyšší především mzdové náklady do cen pro spotřebitele. Citelné omezení mají v tomto směru zejména malé a střední podniky. Dalším rizikem je vývoj kurzu a vývoj cen na globálním trhu komodit, u obou s ohledem na rozšíření na dovozní a domácí ceny.

Bank of Japan opět zmínila trvající potřebu akomodativní měnové politiky. Změny budou možné tehdy, dojde-li na změnu inflačního trendu směrem vzhůru. K devizovému trhu byla uvedena potřeba opatrnosti vzhledem k jeho pohybům a dopadům na ekonomiku a ceny.

Měnová politika podle něj není zaměřena na to, aby přímo řídila kurzové pohyby. Pakliže vývoj kurzu ovlivní jádrovou inflaci, bude to důvod pro přehodnocení měnové politiky. Aktuálně však nemá na inflační trend velké dopady, byť spadá pod rizika inflačního výhledu.

Ueda připustil, že hlavním důvodem revize výhledu inflace směrem vzhůru ve fiskálním roce 2024 byly ceny ropy. Slabý kurz měl ale do jisté míry také vliv. Spolu s tím guvernér uvedl, že šance na delší období slabého jenu není nulová. To, jak se zdá, ještě víc povzbudilo sázky na slabší kurz, který se v průběhu dopoledne dostal až k 156,80 USDJPY. Následoval prudký obrat dosahující krátkého více než procentního posílení jenu zpět pod 156,00 USDJPY. Pokud by šlo o aktivní intervenci, kurzový pohyb by byl podle nás mnohem větší a po první velké červené svíci by následovala další. To se však nestalo. I tak by mohlo jít o jistou aktivitu ministerstva financí a Bank of Japan zkoumajících cenu a podmínky na trhu.

Zdroj: TradingView

Slabý kurz je vždy proinflačním faktorem. Otázkou je síla jeho propisu do cen. Na toto téma vznikla v roce 2019 studie „Exchange rate pass-through on Japanese prices: Import price, producer price, and core CPI“. Její výsledky ukazují, že propis kurzu do jádrové inflace dosahuje cca 3 %, tedy velmi nízkých hodnot, a do dovozních cen více než 65 %. Klíčový je přitom propis do jádrové inflace, jehož hodnoty v podstatě potvrzují slova guvernéra o slabých dopadech na dosavadní vývoj jádrových cen.

Zdroj: Exchange rate pass-through on Japanese prices: Import price, producer price, and core CPI
Zdroj: Exchange rate pass-through on Japanese prices: Import price, producer price, and core CPI

Bank of Japan dnes nedoručila žádné překvapení. Rétorika guvernéra Uedy byla spíše holubičí, a podpořila tak dodatečné oslabení kurzu. Práh bolestivosti je v případě japonského ministerstva financí s ohledem na hodnoty kurzu výš než v roce 2022. Úroveň však není síla pohybu, roli přitom hraje i jeho spouštěč. Ve srovnání s kurzovým oslabení z roku 2022, kdy došlo na poslední aktivní devizovou intervenci, jsou letošní pohyby stále slabší.

Zdroj: Exchange rate pass-through on Japanese prices: Import price, producer price, and core CPI, Bank of Japan, Bloomberg, Reuters, ING Economics

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688