Bartoš představil portál stavebníka, slibuje zrychlit stavební řízení

Ministr Bartoš na zahájení Stavebního veletrhu

Ministr Bartoš na zahájení Stavebního veletrhu Zdroj: MMR

Spolu s novým stavebním zákonem začne v létě fungovat další novinka. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš představil na Stavebním veletrhu v Brně portál stavebníka, který má lidem umožnist sledovat aktuální stav jejich stavebních řízení a vidět odpovědi dotčených orgánů. Portál má zacíl zrychlit a zpřehlednit stavební řízení.

Ministerstvo zároveň vyvíjí Informační systém stavebního řízení, určený pro úředníky. Obě aplikace budou propojené. „Díky digitalizaci bude možné veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci dostat online. Všechny dotčené a stavební úřady, stavebníci budou pracovat a komunikovat v propojených systémech. Budete přesně vědět, v jaké fázi je vaše žádost, kdo se už vyjádřil, kde se případně zasekla,” uvedl Bartoš.

Portál stavebníka se má během května začít testovat, dva měsíce před ostrým startem. Ten je naplánovaný na 1. července. Informační systém stavebního řízení je již ve zkušebním provozu, ve druhé polovině května se mají rozběhnout školení pro úředníky.

Ukázka z portálu stavebníkaUkázka z portálu stavebníka|MMR

Ministerstvo pro místní rozvoj na digitalizaci v příštích dvou až třech letech vynaloží 650 milionů korun, což má vystačit na pořízení systémů, hardwarového vybavení i třeba úložiště dokumentů. Je to zhruba třetina částky, se kterou původně počítala Bartošova předchůdkyně Klára Dostálová z hnutí ANO. Exministryně chtěla dodat systém v ucelené podobě, Bartoš se jej ale rozhodl dodat po částech.

Bartošovo výběrové řízeni na dodavatele systému ale zrušil antimonopolní úřad, kterému vadilo, že systém měl kromě prvků vyžadovaných novým stavebním zákonem obsahovat i jiné funkce. Ministr se poté rozhodl zadat zakázku v omezeném rozsahu, tedy pouze dle zákonných požadavků, stejné firmě, která vyhrála posléze zrušený tendr. Společnost InQool získala zakázku za 37 milionů korun bez soutěže.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže ale březnu ministerstvu plnění této smlouvy zakázal. Zákaz není okamžitý, má začít platit čtyři měsíce poté, co rozhodnutí ÚOHS nabude právní moci. Ministerstvo v reakci uvedlo, že firma zatím bude na systému dál pracovat.