ČNB snížila úrok a zlepšila výhled ekonomiky, koruna posílila

foto Česká národní banka, ČNB - ilustrační foto.

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné, řekl guvernér ČNB Aleš Michl. Pokles sazeb odpovídal očekávání finančního trhu. K dalšímu snižování sazeb bude bankovní rada podle Michla přistupovat opatrně s ohledem na vývoj ekonomiky a proces může kdykoli přerušit. Koruna v reakci na guvernérova vyjádření posílila a uzavřela obchodování na 24,99 CZK/EUR. ČNB dnes také představila novou makroekonomickou prognózu, ve které zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,4 procenta a snížila odhad průměrné letošní inflace na 2,3 procenta.

Pokles úrokových sazeb zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Od února bankovní rada uvolňování měnové politiky zrychlila a třikrát snížila sazby o půl procentního bodu. Na březnovém zasedání dva členové bankovní rady navrhovali pokles o 0,75 procentního bodu, dnes podle guvernéra taková debata vůbec nenastala.

Bankovní rada České národní banky snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta.

Do budoucna je podle Michla třeba postupovat se snižováním sazeb opatrně a vždy vyhodnocovat aktuální data o vývoji ekonomiky. Nevyjádřil se k tomu, v jakém konkrétním rozsahu by mohla ČNB v červnu úrokové sazby dál snížit. "Proces snižování sazeb může být kdykoli přerušen či zastaven, nebude-li se inflace vyvíjet v souladu s naší predikcí," zdůraznil guvernér. Měnová politika podle něj zůstane přísná, aby se inflace dlouhodobě stabilizovala na úrovni dvou procent.

Vzhledem k poklesu inflace a návratu meziročního růstu spotřebitelských cen v prvním čtvrtletí k běžným hodnotám dává další snižování úrokových sazeb smysl, uvedl Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu. Vysoké úroky, a tedy i robustnější náklady na financování představují pro podniky další překážku v růstu či plánování investic, míní. Snížení úrokové zátěže je proto podle něj z hlediska podnikatelské aktivity přínosné.

Dnešní rozhodnutí ČNB se tradičně nejrychleji promítne na trhu u těch produktů, u kterých jsou úrokové sazby nejvíce svázány s krátkodobou sazbou centrální banky, řekl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Očekává tak další pokles úrokových sazeb u korporátních úvěrů. Také sazby u vkladů se budou podle něj snižovat v souladu s poklesem hlavní sazby ČNB. Pro hypoteční sazby rozhodnutí žádný citelný vliv mít nemusí, uvedl.

Stejný názor na vývoj úročení hypoték má analytik serveru Capitalinked.com Radim Dohnal. "Pokles sazeb ČNB by se v sazbách hypoték měl typicky projevit během několika dní. Nicméně tentokrát se neprojeví, protože sazby hypoték už měsíce klesají v očekávání všech poklesů od ČNB," řekl ČTK.

ČNB dnes také zlepšila odhad vývoje české ekonomiky proti únorové prognóze. Zatímco v únoru čekala letošní růst hrubého domácího produktu 0,6 procenta, nyní to je 1,4 procenta, stejně jako ministerstvo financí. Odhad průměrné inflace snížila ČNB na 2,3 procenta z únorových 2,6 procenta. Průměrný kurz koruny očekává letos 25,10 CZK/EUR, v únoru předpokládala 24,60 CZK/EUR. V příštím roce očekává ČNB mírné posílení koruny na průměrný kurz 24,80 CZK/EUR.

Kurz české měny:

 Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR25,1524,99
Kč/USD23,4923,39

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď