Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vztah s dcerou byl občas divočina. Byla jsem mladá a hodně přísná máma, říká Alena Schillerová

    Platí za první dámu hnutí ANO, všichni ji znají jako bývalou ministryni financí. V soukromí je přitom Alena Schillerová v první řadě pyšnou matkou a babičkou. Její vztah s dětmi přitom v minulosti tu a tam zaskřípal. „Dceru jsem měla po maturitě a byla jsem na ni hodně náročná. Tam vznikaly třecí plochy,“ prozradila Schillerová a promluvila také o tom, zda má od dětí svolení dávat si vnoučata na sociální sítě.

    Sociální sítě rozjela ve velkém stylu. Na TikToku střílí vtipná videa, dokonce v nich promlouvá jazykem Generace Z. Sledujícím na Instagramu zase Alena Schillerová dává často nahlédnout do soukromí.

    A čas od času se na sítích objeví také její rodina. Například vnoučátka, které první dáma hnutí ANO miluje. Jak ovšem prozradila v pořadu PoliTikTok, je s jejich sdílením opatrná.

    „Mohu se chlubit jen těmi fotkami, které mi rodina dovolí. Dcera se se mnou občas vyfotí, ale zase nechce, abych fotila mého nejstaršího vnuka, to musím respektovat. Snacha od syna je v tomhle tolerantní a občas mi dovolí, abych se s dětmi vyfotila. Jsem tím limitovaná, ale mám se svými dětmi velice hezký vztah,“ říká Schillerová.

    Ne vždy ovšem bylo u Schillerových doma vše sluncem zalité. Jak už to tak bývá, mezi matkou a dětmi to v jejich mládí občas trochu zaskřípalo. To platí zejména pro vztah s půvabnou dcerou Petrou.

    „Samozřejmě vztah matky a dcery bývá takový komplikovanější, protože je tam vždycky ženský prvek rivality. Takže jsem vždy měla takový klidnější a vyrovnanější vztah se synem. To máme dodnes, ale velmi dobře vycházím i s dcerou. Děti jsou dospělé, mají vlastní rodiny a já jsem na ně pyšná. Nikdy mě nezklamaly, nikdy mi neudělaly žádnou ostudu, jsem zkrátka hrdá máma. Nepotřebují mě a naopak mi třeba zavolají, jestli s nimi nechci zajít do zoo nebo do dinoparku. A i když bych si někdy o víkendu ráda odpočinula, tak samozřejmě chci jít, je to hrozně fajn,“ říká Alena Schillerová s úsměvem.

    Podobu rozhodně nezapřou!

    Komplikovanější byl vztah s dcerou i proto, že ji jedna z nejvýraznějších českých političek současnosti měla ve velmi mladém věku.

    „Byla jsem velmi mladá matka. Vdávala jsem se v osmnácti letech, tehdy jsem odmaturovala, nastoupila na vysokou a pak se v lednu 1983 narodila Petra. Bylo mi necelých devatenáct let a nebylo to plánované. Nikdy jsem toho ale nelitovala, ačkoliv bylo složité vystudovat právnickou fakultu s malou dcerou. Nakonec ale zjistíte, že když chcete, zvládnete všechno,“ vzpomíná Schillerová.

    Alena Schillerová byla hostem pořadu PoliTikTok.

    „Jako mladá matka jsem měla pocit, že všechno musí být tip ťop. Byla jsem na dceru hodně náročná. Dnes bych to ve svém věku a s nadhledem, který mám, viděla trochu jinak. Řekla bych dceři, ať je především šťastná. Tehdy jsem byla hodně přísná a myslím, že právě tím někdy vznikaly třecí plochy,“ dodává.

    S dcerou Petrou pak dokonce hájily stejné barvy v politice.

    „Dcera vstoupila do hnutí ANO dokonce dříve než já. Tehdy jsem byla úřednice a vůbec jsem neuvažovala o nějaké politické kariéře, zatímco ona už kandidovala. V Brně dělala radní, jenže pak přišly problémy v brněnské organizaci a už tam nechtěla být. Odešla z politiky a šla úplně jinou cestou. Odešla ještě dřív, než tam vypukly ty různé aféry,“ vysvětluje Alena Schillerová.

    Fotogalerie