Šéf SOCDEM Šmarda vyzval prezidenta Pavla k jednání o důchodové reformě

Sociální demokracie vyzvala prezidenta republiky Petra Pavla k jednání o důchodové reformě. Předseda strany Michal Šmarda mu zaslal dopis, kde si cení jeho snahy o otevření debaty. Sociální demokracie podle svých slov jasně stojí za průběžným důchodovým systémem a bude ho bránit před privatizací.

»Máme zkušenosti a řadu odborníků, kteří mohou do debaty o důchodovém systému konstruktivně přispět konkrétními návrhy a řešeními ve prospěch občanů České republiky,« uvedl Šmarda.

V dopise předseda SOCDEM mimo jiné uvádí: »Sociální demokracie opakovaně přichystala konkrétní plán, jak má důchodový systém v České republice fungovat, aby byl sociálně spravedlivý a dlouhodobě udržitelný. Náš plán nestojí jen na dílčích úpravách. Jde o plán, jak v sociálně tržním hospodářství pracovat s rozdělováním dostupných zdrojů.«

Šmarda připomíná nemožnost změnit důchodový systém k lepšímu bez úpravy už zastaralého a nespravedlivého daňového systému. »Prodlužování povinné doby pojištění, faktické zrušení předčasných důchodů, omezování výchovného, snížení valorizace důchodů v době vysoké inflace jsou jen některé dobře viditelné příklady dílčích změn našeho důchodového systému, které poškodí občany, ale skutečný problém nevyřeší,« píše Šmarda v dopise prezidentovi.

Připomíná také, že délka lidského života ve zdraví zůstává v tuzemsku pořád nízká a že problémy s dostupností lékařské péče budou zdravotní stav celé populace dále zhoršovat. I to se podle Šmardy promítne do situace našeho penzijního systému a do nároků na něj.

(pk)

FOTO – SOCDEM

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Šmarda jako předseda sociální demokracie volil demonstrativně v prezidentských volbách válečného štváče lampasáka v.v. Petra Pavla.
    Sociální demokracie pod vedením Šmardy je totálně zdiskreditovaná a absolutně nevolitelná. Doufám, že se nedostane do českého Parlamentu.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy