Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Dnes se sešel s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), aby projednali data ze zprávy o stavu důchodového systému a harmonogram předložení návrhu důchodové reformy vládě a Parlamentu.

Minulý týden zrušilo opoziční hnutí ANO svoji účast na dalším jednání k reformě penzí na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády o prosazení reformy bez ohledu na názory opozice.

Prezident Petr Pavel vyjádřil nad tímto postojem zklamání. Jurečka uvedl, že je připraven předložit návrh reformy vládě ke schválení 30. dubna. Vyjádřil však naději, že ANO přijme odpovědný postoj a bude ochotno pokračovat v jednání.

Prezident Pavel zdůraznil, že první jednání v březnu bylo konstruktivní. Účastníci se shodli na potřebě změn v důchodovém systému a prodloužení věku odchodu do penze. Další debaty se měly zaměřit na konkrétní mechanismy a parametry reformy.

Účastníci se také dohodli na dodání určitých materiálů, avšak ANO dodání požadovaných informací zmeškalo. 

Témata:  Petr Pavel důchody

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy