Feri půjde za znásilnění na tři roky do vězení. Trest potvrdil odvolací soud

Události: Soud potvrdil Dominikovi Ferimu tříletý trest (zdroj: ČT24)

Odvolací Městský soud v Praze v pondělí pravomocně potvrdil tříletý trest vězení pro bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další. Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se dovolá k Nejvyššímu soudu. Svou vinu odmítá.

Podle předsedy odvolacího senátu pražského městského soudu Libora Vávry byly všechny napadené dívky mladé, nesporně relativně nezkušené, vstup do většího světa pro ně byl lákavou výzvou a trpěly nejistotami, případně i psychickými problémy. Násilí vyvinuté proti nim nemuselo být podle Vávry razantní. „Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené,“ prohlásil soudce.

Vávra připomněl, že za každé ze dvou dokonaných znásilnění hrozilo Ferimu dva až deset let vězení. „S ohledem na rozsah trestní sazby nelze uložený trest označit za nepřiměřeně přísný. Nebyl prostor pro modifikaci trestu ve prospěch Dominika Feriho,“ řekl soudce. Podmíněný nebo jiný alternativní trest podle něj nebyl namístě kvůli společenské škodlivosti Feriho jednání. Jedinou polehčující okolností je dosavadní beztrestnost obžalovaného. Vávra zároveň odmítl, že by Ferimu v trestním řízení uškodilo, že je veřejně známým politikem.

„Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme, a o věcech, které se nikdy nestaly. Mohu jenom uvést, že ve věci bude přirozeně podáno dovolání. Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo,“ sdělil Feri stručně novinářům při odchodu z jednací síně.

Odvolaly se obě strany

Proti loňskému verdiktu se odvolal jak Feri, tak i dívky, které se domáhaly vyššího odškodného. Někdejší politik v odvolacím zasedání zpochybňoval jejich věrohodnost. Dva ze skutků popřel, třetí označil za dobrovolný sex. Obvodnímu soudu vyčetl, že nepředvolal jím navržené svědky, že vycházel z neobjektivních znaleckých posudků a že se nevypořádal s existující judikaturou.

Feri kromě výpovědí tří obětí zpochybnil i právní kvalifikaci jako takovou. Podle něj skutky, které mu jsou přičítány za vinu, nejsou činem znásilnění, uvedl zpravodaj ČT Ondřej Pražák, který dění v soudní síni sleduje.

U soudu Feri mluvil déle než hodinu, přičemž na začátku avizoval, že jeho odvolání má několik set stran. Neplánoval ho však číst celé.

Reportér Ondřej Pražák sleduje odvolací řízení v případu Dominika Feriho (zdroj: ČT24)

Feri se snažil výpovědi obětí znevěrohodnit

Při pondělním jednání se nejobsáhleji vyjádřil k prvnímu ze skutků, který se týká nezletilé. „Skutek je v obžalobě přímo podmíněn tím, že v nápoji Fanta byla jakási omamná látka. Soud ale v odůvodnění rozsudku konstatuje, že látka prokázána nebyla. To by mělo stačit samo o sobě k tomu, aby soud došel ke zprošťujícímu závěru, protože soud je vázán zásadou obžalovací,“ uvedl exposlanec, který má titul doktora práv.

Feri se také snažil zpochybnit dívčinu výpověď. „Netvrdí, že jsem ji svlékal, ale říká, že se sama nesvlékala a najednou byla v posteli nahá. Mezery v paměti jsou podle zahraniční judikatury významným faktorem nevěrohodnosti výpovědi,“ poznamenal.

U druhé dívky Feri prohlásil, že po údajném činu stála o další kontakt s ním a nadále se vídali, přičemž až po pěti letech přišla s verzí, že první styk byl znásilněním. „Je velmi netradiční a nesmyslné, že by oběť znásilnění šla další den za pachatelem a měla s ním znovu pohlavní styk,“ podotkl.

Ohledně stážistky pak navrhl k doplnění dokazování vyjádření jejího bývalého partnera, kterému údajně řekla, že jí Feri nic neudělal, jen jí zastoupil cestu.

Státní zástupce Aleš Cimbala v pondělí Ferimu vyčetl nulovou sebereflexi, teatrální vystupování a přesouvání viny na oběti. Připustil, že pro doposud bezúhonného člověka je tříleté vězení přísným trestem, nikoliv ale nepřiměřeně přísným. „Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo,“ reagoval v zaplněné jednací síni Feri.

Studio ČT24: Státní zástupce Aleš Cimbala k odsouzení Dominika Feriho (zdroj: ČT24)

Před Ferim dostala slovo zmocněnkyně dívek Adéla Hořejší, která pro klientky žádala vyšší odškodné. Argumentovala novým rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle nějž se závažnost trestného činu znásilnění musí promítnout do všech výroků rozsudku tak, aby obětem přinesl prožitek spravedlnosti. Uvedla, že jedna z dívek dodnes chodí na terapii, a v případě další hovořila o komplexnější destrukci a poškození životní dráhy. Poukázala na to, že Feriho majetkové poměry jsou nadstandardní. Podle nepravomocného rozsudku má dívkám zaplatit dohromady 510 tisíc korun, jedné z nich pak dalších 33 tisíc korun za psychoterapii.

Odvolací senát dívkám přiznal navíc pouze patnáctiprocentní úrok z prodlení běžící od doby, kdy se Feri o požadovaných částkách dozvěděl. Se zbytkem nároků dívky odkázal do občanskoprávního řízení. Hořejší uvedla, že je ráda, že došlo k „validaci“ prožitků obětí. „Je to pro ně nejvýznamnější pojmenování, ony potom mohou svoji negativní zkušenost lépe zpracovávat. Společnost jim dala za pravdu poté, co mnoho měsíců, několik let, čelily neustálému zpochybňování ze strany pana obžalovaného, bagatelizaci, zesměšňování a opravdu někdy i hrubému ponižování,“ řekla. Pondělní rozhodnutí je podle ní dobrou zprávou pro oběti podobných činů i do budoucna.

Před začátkem zasedání oznámil předseda odvolacího senátu Libor Vávra zaplněné jednací síni, že kvůli ochraně obětí nepovolí obrazové ani zvukové přenosy z jednání. Zároveň na přítomné novináře apeloval, aby ve zpravodajství neodhalili totožnost poškozených dívek.

Vinu bývalý politik odmítá opakovaně

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se v únoru kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením.

Podle Feriho je jeho odvolání obšírné, směřuje do všech výroků napadeného rozsudku. „Je to dané tím, že rozsah skutkových nesprávností a nesprávné aplikace právních norem je poměrně široký. Takže i z toho důvodu je to odvolání,“ sdělil Feri tehdy serveru iRozhlas.cz a Radiožurnálu.

Feri obžalobu popírá opakovaně. Odmítá, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. U hlavního líčení i ve svém závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen. Řekl také, že policie a státní zástupce k jeho případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj prý znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života.

Obžaloba

Státní zástupkyně vinila Feriho ze tří skutků. První se podle ní stal v březnu 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Exposlanec se dle obžaloby pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoliv mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri ji prý poté začal říkat, že je nevyspělá, a přemlouval ji k intimnostem.

Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. Bývalý poslanec pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex. To, že by žena požila omamnou látku, ale podle soudu prokázáno nebylo. Stav, ve kterém se ocitla, mohl být prý způsobený i jinými důvody.

Druhý skutek se dle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto dívkou měl podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. „Poškozená byla jednáním obviněného zcela šokována, nebyla schopná se účinně bránit, avšak opakovaně mu říkala ne,“ uvedla Gřivnová.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Podle vyšetřovatelů se ji pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění. „Dominik byl poměrně velmi neodbytný, zatarasil mi cestu a pokusil se na mě naléhat, sahal na mě, snažil se mě líbat,“ prohlásila již dříve poškozená.

Prvoinstanční soud uznal Feriho vinným ve všech třech bodech obžaloby.

Případ odstartovala svědectví zveřejněná na jaře 2021

Feriho začali policisté prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily Deník N a A2larm. Novinářka Apolena Rychlíková, která tehdy ještě působila na A2larm, a redaktor z Deníku N Jakub Zelenka se začali o Feriho zajímat v podstatě ve stejný moment poté, co v podcastu Rozpustilý v díle o sexuálním obtěžování padla o nejmenovaném populárním politikovi zmínka. Následně se na síti X (tehdy Twitteru) objevil příspěvek s otázkou, proč se nemedializují případy zneužívání dívek Dominikem Ferim.

„Každý jsme si jako první kontakt vytipovali toho samého člověka a v tu chvíli nás napadlo, že mnohem účinnější než to drobit a síly rozmělňovat bude se spojit. A zároveň dát celé té věci možná ještě větší kredibilitu, protože naše redakce nemají personální ani ekonomické vazby. Mohli jsme se navzájem kontrolovat a koukat, co děláme, dávat pozor, aby všechny naše kroky byly v rámci novinářské etiky,“ vysvětlovala spojení dvou redaktorů Rychlíková.

Spolu se jim podařilo to, o co se před nimi už několik novinářů neúspěšně snažilo. Získali tolik svědectví o nevhodném sexuálním chování mladého politika vůči ženám, že je byli schopni sepsat a zveřejnit.

„Dostalo se to téměř ke třem desítkám zdrojů, se kterými jsme byli v kontaktu a které jsme si museli evidovat, abychom se v nich neztráceli. Měli jsme lajny, abychom vyloučili všechny otázky, že je to kampaň, že je to nějaké spiknutí. Snažili jsme se tomu maximálně předejít. Dokonce jsme se i koukali, jestli to nejsou nějací blízcí nebo příbuzní z nějaké politické strany,“ přiblížila Rychlíková.

Policie se zabývala i zastrašováním poškozených ze strany Feriho

Po zveřejnění výpovědí dívek Feri rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do sněmovny. Skončil také v TOP 09, a to poté, co ho k tomu vyzvalo předsednictvo strany. V tiskovém prohlášení tehdy vedení TOP 09 uvedlo, že informace o Ferim pokládá za velmi závažné a neakceptovatelné nejen pro veřejné činitele, ale i pro kohokoliv jiného.

Obvodní soud se případem začal zabývat 14. února 2023. Na chodbě před novináři tehdy Feri opakovaně jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila. Zmocněnkyně poškozených, advokátka Adéla Hořejší, ho za to zkritizovala, šlo podle ní o zastrašování. Policisté záležitost vyhodnotili jako možný přestupek a předali ji Úřadu pro ochranu osobních údajů. Loni v květnu úřad dle Deníku N přestupkové řízení odložil.

Další jednání se uskutečnila v dubnu, na konci října a poslední poté v únoru letošního roku. Z většiny jednání byla kvůli ochraně citlivých údajů dívek vyloučena veřejnost. Rozsudek padl na začátku listopadu. O dalším vývoji nyní rozhodne Městský soud v Praze.