Vondroušová porazila ve Stuttgartu světovou dvojku a teď zabojuje o finále

Přidat na Seznam.cz

Zatímco v minulých letech jednoznačně zastiňovaly české tenistky své mužské krajany, v prvních měsících tohoto roku to bylo spíše obráceně. Jiří Lehečka, Tomáš Machač a Jakub Menšík přivážely ze světových kurtů cenné úspěchy (jedno finále podniku ATP 250 a dvě čtvrtfinále na akcích nejvyšší kategorie Masters). V tomto týdnu zas ale české hráčky dávají o sobě vědět, tedy přesněji Markéta Vondroušová, která je na prestižním turnaji ve Stuttgartu už mezi nejlepší čtyřkou.

Ve čtvrtfinále získala rodačka ze Sokolova velmi cenný skalp, když vyřadila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou 3:6, 6:3, 7:5. V tuto chvíli tak má Vondroušová s Běloruskou vzájemnou bilanci 3:4. Celkově už 24letá česká tenistka získala proti hráčkám TOP 10 dvanáct vítězství, avšak zároveň má 23 porážek. Pokud bude Vondroušová zdravá, tak by klidně mohla tuto bilanci časem vyrovnat. Právě zdravotní potíže už několikrát tuto talentovanou tenistku zastavily v rozletu, párkrát už jí lékaři museli operovat levé zápěstí. Přesto už má na kontě mimořádné úspěchy – vítězství ve Wimbledonu (2023), finále na Roland Garros (2019) či stříbrná medaile na olympijských hrách (2020).

I v tomto roce už měla delší pauzu, i když to bylo především z rodinných důvodů. V březnu kvůli úmrtí dědečka odstoupila z turnaje v Indian Wells a následně se nezúčastnila ani další tisícovky v Miami.

V boji o stuttgartské finále se Vondroušová střetne buď se světovou trojkou Coco Gauffovou z USA, nebo Ukrajinkou Martou Kosťukovou, která je 25. na žebříčku WTA. Naopak na tomto německém turnaji už dohrála Linda Nosková, která ve čtvrtfinále nestačila na Britku Emmu Raducanovou 0:6, 5:7.

Zdroj: redakce, wtatennis.com