20. dubna 2024 07:05

Odporný hmyz vám rozpustí vnitřnosti. Útok zákeřnice je nesnesitelný

Mistři bolesti S2 (6) - Zákeřnice hrozivá

Hmyzí říše je plná nebezpečných živočichů – a jedním z těch nejzákeřnějších je příslušník čeledi dravých ploštic, jehož jméno mluví za vše. Zákeřnice jsou s námi už od období střední jury, tedy zhruba 170 milionů let.

Zákeřnice najdeme takřka po celém světě, existuje až 6 800 známých druhů. Je to společenský druh, dospělci i nymfy žijí pospolu, a to spíše ve spodních částech kmenů stromů. Den přečkávají v jeho skulinách, zatímco v noci se vypravují na lov. Pro shánění obživy používají obzvláště nepříjemný nástroj.

Čtěte také: Když vraha usvědčí brouci a mouchy. Hmyz tělo rozloží už po pár týdnech, říká expertka

Cena jedu

Obvyklou kořistí zákeřnic jsou členovci, hlavně hmyz, pavouci a stonožky. Díky tomu mají jistou oblibu u farmářů, dravé zákeřnice totiž ulehčují kontrolu škůdců. Některé zákeřnice se ale živí krví obratlovců a s oblibou sají krev z oblasti kolem úst. Kořist opakovaně bodají sosákem a vpravují do ní neurotoxický jed ze směsi peptidů a dalších látek různé velikosti a účinku. Šťávy kořist ošklivě poleptají, což zákeřnici umožní natrávený obsah jednoduše vysát.

„Některé z těch toxinů slouží ke zničení buněk, které se zvětší a prasknou, takže se celá oblast mění v kašovitou hmotu. Má schopnost vyrobit z vás pyré kdekoli, kam vás bodne. A neexistuje žádný protijed. Ať už budou následky jakékoli, obvykle to bývá obrovská bolest a malá jamka,“ nezmírňuje znepokojení lékař Benjamin Abo v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM. Zde si moderátoři na vlastní kůži vyzkouší jed zákeřnice hrozivé, která má ještě jednu strašidelnou vlastnost – vystřikování jedu, jímž mohou zasáhnout oči protivníka a dočasně jej tak oslepit.

Zdroje: The Bugroom/UK Naturalist

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom