Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Podhráský vyhrál v Riu rychlopalbu, Přívratský byl druhý v třípolohové střelbě

Jiří Přívratský foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichová

Sportovní střelec Martin Podhráský vyhrál soutěž v rychlopalné pistoli na světové olympijské kvalifikaci v Riu de Janeiro, Jiří Přívratský skončil druhý v libovolné malorážce na 3x40 ran. Oba úspěšní reprezentanti už ale měli místo pro Paříž jisté, o jednu pozici unikl postup unikl pistoláři Matěji Rampulovi.
  16:28aktualizováno  20:32

Třiadvacetiletý Přívratský vyhrál v Riu kvalifikaci a ve finále ho předčil jen Fin Aleksi Leppä, jenž nastřílel o dva body víc. Šesté místo obsadil Petr Nymburský, který už také místo pro Paříž získal dříve. Takzvané kvótaplacy tak vybojovali za třetí místo Nor Ole Martin Halvorsen a za sedmé Brit Michael Bargeron. Šanci usilovat o postup do Paříže měl Filip Nepejchal, ale ze 17. pozice do finále neprošel.

Velmi nadějnou možnost na zisk olympijského místa nevyužil Rampula, jenž v rychlopalné pistoli postoupil jako vítěz kvalifikace do šestičlenného finále. V něm o dvě místa bojovali včetně Rampuly tři střelci, ale českému reprezentantovi finále vůbec nevyšlo, skončil s velkým odstupem poslední šestý a „černý Petr“ zbyl právě na něj.

Druhý český finalista Podhráský už místo pro Paříž získal loni na Evropských hrách. Dnes se postupně zlepšoval a dostal se až do souboje o vítězství s Francouzem Clémentem Bessaguetem, jehož porazil v druhém kole rozstřelu, v němž trefil všech pět terčů.

Ve sportovní malorážce na 3x40 ran se do finále probojovala Sára Karasová a obsadila sedmou pozici. Olympijská místa se rozdávala za druhou a čtvrtou příčku a Karasová se tak k již kvalifikované vicemistryni Evropy z roku 2022 Veronice Blažíčkové nepřipojila. Blažíčková dnes byla šestnáctá, vyhrála Norka Jeanette Hegg Duestadová.

Čeští reprezentanti tak v Riu de Janeiro žádné dodatečné místo pro OH v Paříži nezískali a mají jich stále sedm.

Olympijská kvalifikace ve sportovní střelbě v Riu de Janeiro

Muži:
Libovolná malorážka 3x40 ran:
1. Leppä (Fin.) 461,9, 2. Přívratský (ČR) 459,9, 3. Halvorsen (Nor.), ...6. Nymburský, v kvalifikaci 17. Nepejchal (oba ČR).
Rychlopalná pistole: 1. Podhráský (ČR) 28/v rozstřelu 3+5, 2. Bessaguet 28/3+2, 3. Quiquampoix (oba Fr.), ...6. Rampula, v kvalifikaci 28. Těhan (oba ČR).

Ženy:
Sportovní malorážka 3x40 ran:
1. Duestadová (Nor.) 462,9, 2. Jäggiová 462,6, 3. Leoneová (obě Švýc.), ...7. Karasová, v kvalifikaci 16. Blažíčková, 26. Brabcová (všechny (ČR).

Autoři: ,