Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Kovář si na domácím MS nezahraje. Rulík s ním nepočítá

Z boje o nominaci na domácí MS v hokeji vypadl útočník Jan Kovář. Kouč Radim Rulík oznámil zkušenému centrovi, že s ním pro turnaj nepočítá. 

Je nám líto, video expirovalo.
Jan Kovář nebude hrát na MS

"Myslím, že právě mezi centry tady máme největší konkurenci, protože teď jich tady máme sedm. S Honzou jsem osobně mluvil. Neměl úplně takovou sezonu jako v minulém ročníku. Řekl jsem mu proto, že ho nezařadím do nominace," řekl Rulík.

Čtyřiatřicetiletý Kovář se v dosavadním průběhu reprezentační sezony představil v únoru na Švédských hokejových hrách. Ve dvou zápasech jednou skóroval. Na klubové scéně pro něho ročník skončil před více než týdnem. Zug, s nímž slavil v letech 2021 a 2022 zisk mistrovského titulu, skončil stejně jako loni v semifinále.

Zatímco v dlouhodobé fázi minulého ročníku si Kovář během 52 zápasů připsal 50 bodů za 20 branek a 30 asistencí, ovládl týmové bodování a byl šestý v celé lize, tentokrát zůstal na 28 bodech ve 47 startech (9+19). V klubové produktivitě byl pátý. Za deset startů ve vyřazovacích bojích přidal gól a pět nahrávek.

"Během sezony jsme spolu měli několik rozhovorů, komunikovali jsme a byli jsme domluvení, že mu po skončení sezony dám vědět, jak to s ním vypadá, abych ho nedržel v nějaké nejistotě a on si mohl podle té situace udělat program po sezoně. Ví tedy přímo ode mě, že letos to padne na jiné hráče," uvedl Rulík.

Ohledně hráčů, kteří naopak jsou v hledáčku realizačního týmu například z mužstev poražených semifinalistů extraligy Sparty a Litvínova, nic naznačovat nechtěl. 

"Konkrétní jména říkat nebudu, protože se to vždy nejdříve jako první dozví hráči, když má dojít k nějaké změně, teprve pak média. Teď proto nelze říct ani počty hráčů, kteří nás zajímají. Nedá se říct vůbec nic, protože by to vůči těm klukům, co tady makaj, nebylo fér. Stejně jako musím být trpělivý já, buďte také vy, kdy a jaká přijde eventuální změna. Pokud tedy přijde. Stejně tak musíme být trpěliví i ohledně vývoje v NHL, kde se hodně přiblížil konec základní části," vysvětlil Rulík.

Reprezentace trénovala bez Červenky a Filippiho

Hokejisté se sešli v Českých Budějovicích na třetí týden přípravy. Kvůli nemoci netrénovali zkušení útočníci Roman Červenka a Tomáš Filippi. Trenér Radim Rulík zatím do sedmadvacetičlenného kádru nijak nezasahoval a čeká na další vývoj jejich zdravotního stavu, sami hráči ale chtějí odehrát alespoň jedno z nadcházejících přípravných utkání proti Rakousku.

"Oba chybí kvůli lehčí viróze. Červus je v Praze, a jakmile mu to zdraví dovolí, tak se k nám připojí. Tomáš Filippi sem přijel s námi a myslí si, že to nebude nijak vážné. Tak uvidíme. Jak mu zdraví dovolí, zapojí se do tréninku. Zatím si tedy vystačíme i bez jakéhokoliv záskoku," řekl Rulík. "Je nás dost, hráčů tady máme k dispozici dostatek, takže zatím na to nereagujeme. Oba chtějí hrát alespoň jedno utkání, ale uvidíme, jak to dopadne. Nebudeme na to ale nijak tlačit. Dáme jim prostor a počkáme, než se budou cítit dobře," vysvětlil kouč.

V přípravě na jihu Čech chce herní projev opět posunout o kousek dál. "Je to podobné jako ve Varech, nač se chceme zaměřit. Tady to však chceme trošku rozšířit. Ve Varech jsme se ještě tolik nezaměřovali na hru v útočném pásmu, tak na to bychom se chtěli zaměřit tady. Také na práci v defenzivní zóně z hlediska obrany, na hru v těch krajních zónách," nastínil Rulík.

Celá příprava i MS na ČT sport a ČT sport Plus

Po dvou výhrách nad Německem během minulého týdne v Karlových Varech čeká národní tým další zápasová prověrka ve čtvrtek v Českých Budějovicích proti Rakousku. V sobotu je na programu odveta se stejným soupeřem na jeho ledě v Linci.

V pátek 26. dubna se Češi v Trenčíně a o den později v Bratislavě utkají se Slovenskem. Potom od čtvrtka 2. do pátku 5. května na domácím turnaji Euro Hockey Tour v Brně nastoupí postupně proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku.

Do MS v Praze vstoupí český tým v pátek 10. května zápasem proti Finsku. Ve skupině A se utká ještě s Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a obhájcem titulu Kanadou. Přímé přenosy nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články