Česko už dojednalo 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, prozradil Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Fiala uvedl, že na 180 tisíc kusů munice už má Česko smlouvu a doručí je ukrajinské armádě v následujících měsících. "Situace na Ukrajině je kritická. Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie - stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy," napsal český premiér pro britský deník. 

Česká iniciativa podle Fialy zajistila Západu více času na to, aby se přizpůsobil situaci, kdy válka mění svět. "Musíme si zvyknout na to, že odpovědná bezpečnostní politika musí zahrnovat výrazně větší investice do obrany k odstrašení útočníka," konstatoval. 

K iniciativě se podle dostupných informací připojilo přibližně dvacet zemí. Financial Times již dříve napsaly, že ke koupi původně plánovaných 800 tisíc kusů dělostřeleckých granátů bude potřeba shromáždit půldruhé miliardy dolarů. 

Deník zveřejnil Fialova slova v den jeho návštěvy v Bílém domě. Premiér se v pondělí setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. Jednat budou o bezpečnostní spolupráci, což je symbolické právě v letošním roce, kdy si Česko připomíná 25. výročí vstupu do Severoatlantické aliance.

Cílem schůzky také bude posílení česko-amerického partnerství. Oba lídři se budou bavit také o další podpoře Ukrajiny. Fiala chce s Bidenem mluvit také o vzájemných ekonomických vztazích. Důležitým tématem bude i rozvoj jaderné energetiky. Po návštěvě Bílého domu se premiér Fiala potká s krajany, kteří dlouhodobě žijí a pracují v USA.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) zbraně Armáda Ukrajina válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

před 2 hodinami

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tomáš Zdechovský

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy