Obviněný náměstek primátora Liberce rezignoval. ‚Své jméno zcela očistím,‘ říká

Petr Židek obviněný v korupční kauze v pondělí rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku. V prohlášení to zdůvodnil tím, že nechce narušovat práci radniční koalice. Do vedení Liberce byl Židek zvolen za ODS. Členství ve straně mu Výkonná rada ODS zrušila v pátek.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Židek, náměstek libereckého primátora pro správu majetku, sport a sportovní infrastrukturu

Židek je podezřelý z toho, že od Syneru získal 1,7 milionu korun a za výhodných podmínek také byt | Foto: Hana Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Nadále ale zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení. Budu se hájit právní cestou a své jméno zcela očistím. I nadále platí, že jsem vázán mlčenlivostí, proto nebudu celou kauzu dále jakkoliv veřejně komentovat,“ uvedl Židek v prohlášení.

ODS zrušila členství obviněným z liberecké korupční kauzy, skončili náměstek a prezident Bílých Tygrů

Číst článek

Židka policisté zadrželi minulý týden v úterý a obvinili ho z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu za to až 12 let vězení.

Podle zjištění některých médií, která se odkazují na neveřejný soudní příkaz k domovní prohlídce, ho uplácel předseda představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko.

Židek měl dlouhodobě hájit zájmy firmy při jejích developerských projektech a vynášet jí tajné informace, například o podmínkách soutěže na miliardovou opravu plaveckého bazénu.

Seznam Zprávy, iDNES.cz i Náš Liberec napsaly, že Židek je podezřelý z toho, že od Syneru získal 1,7 milionu korun a za výhodných podmínek také byt, který byl oficiálně napsaný na politikovu dceru. Syrovátko v prohlášení vinu odmítl s tím, že „jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí“. ODS vyloučila ze svých řad také Syrovátka.

Pětapadesátiletý Židek čelil vyšetřování již před 15 lety, kdy byl vedoucím kanceláře projektů a evropských fondů na Policejním prezidiu. Policejní inspekce ho prověřovala od září 2009 kvůli oznámení, že si řekl o dvoumilionový úplatek při výběrovém řízení na nákup mobilních soudních síní.

V den zatčení dostal okamžitou výpověď z práce. O půl roku později policisté Židkův případ odložili s tím, že vyšetřování korupci neprokázalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme