Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  08.05.2024 21:12:52

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“


 Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěru podle Swiss Life Hypoindexu pouze o půl procentního bodu. Cesta k levnějším hypotékám, a tedy i dostupnějšímu bydlení, je tak stále plná výmolů.

 Průměrná nabídková sazba 5,52 % p. a.

 Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 6. květnu mírně klesla na 5,52 % p. a. To je sice nejnižší sazba od května 2022, ale tímto nepatrným ponížením se průměrná sazba hypoték dostala nad hlavní úrokovou sazbu České národní banky.

„Česká národní banka na svém květnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o další půlku procentního bodu na současnou hodnotu 5,25 % p. a. Banky přesto drží nastolený trend mírného poklesu úrokových sazeb. Toto tempo je způsobeno také tím, že si banky vytvářejí „polštář“ pro případy, kdy klient předčasně doplatí úvěr. Právě tyto situace řeší novela zákona o spotřebitelských úvěrech, která zavedla strop pro poplatek za takové předčasné splacení. Bohužel zákonodárci nevyslyšeli návrhy ekonomů a snížili tento poplatek na takovou částku, která bankám nepokrývá náklady na zajišťování financí,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

 Proto si banky musí samy vytvářet rezervu. „Tuto rezervu si vytváří prostřednictvím vyšších základních sazeb hypoték a to pro všechny klienty. Přesto, že někteří odborníci hovoří o tom, že by úrokové sazby hypoték mohly začít stoupat, zatím se tak neděje a trend vykazuje předpovídaný velmi pozvolný pokles. Tento měsíc šlo o další 5 bazických bodů na současnou hodnotu 5,52 % p. a.,“ doplnil Jiří Sýkora.

 

 

Zdroj: Swiss Life Hypoindex


 Měsíční splátka se drží pod hranicí 22 tisíc korun

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,52 % p. a. byla v květnu 21 540 korun. Meziměsíčně klesla přibližně o 90 korun, od začátku roku zhruba o tisícovku.

 Minulý měsíc jsme zveřejnili optimistický odhad, že by se splátka v případě tohoto vzorového příkladu mohla na konci roku dostat pod 19 000 Kč měsíčně. To je při zpětném pohledu, jak banky reagují na měnová rozhodnutí ČNB, v tuto chvíli příliš optimistická predikce. Je potřeba přijmout skutečnost, že úrokové sazby hypoték budou po delší dobu na vyšších úrovních.

 

Graf: Měsíční splátka – vzorový příklad

 

U desetileté fixace sazby stouply

 V dubnu poprvé po dvou letech úrokové sazby u všech fixací klesly pod 6 %. To už ale zase neplatí. U desetileté fixace nad 80 % LTV stoupla sazba v květnu na 6,01 % p. a. Mírně rostla i sazby u desetileté fixace pod 80 % LTV, a to z 5,77 na 5,82 p. a. Vzhůru šly ještě sazby u tří a pětileté fixace nad 80 % LTV. Ostatní mírně klesly, nejvýhodnější je nyní tříletá fixce pod 80 LTV s 5,25 % p. a.

 

 

ČNB bude snižovat sazby pomaleji, než se čekalo

 ČNB představila novou makroekonomickou prognózu, která vůči únorové verzi předpokládá letos mírně nižší inflaci a naopak vyšší ekonomický růst v letošním i příštím roce. Ovšem výrazná změna se týkala prognózy vývoje úrokových sazeb, kdy nová prognóza na začátku příštího roku čeká sazby kolem 4 % (dosud 2,5 %). Prognóza již nedoporučuje rychlý pokles sazeb, ale připouští, že už na příštím zasedán (27. června) by úrokové sazby mohly klesnout jen o 25 bazických bodů.

 Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že bankovní rady preferuje pomalejší pokles sazeb, ale již rozdíl mezi bankovní radou a prognózou není tak velký, jako byl v únoru.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Spořte bezpečně a s vysokou likviditou Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 17:51  Smlouva na dodávku energií: Jakou zvolit strategii? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Čt   8:00  Rodinný rozpočet na pár kliknutí. Aplikace pomáhají Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St 12:37  Tipy, jak vybrat spořicí účet: Nenechte se nachytat na podmínky bank Tomáš Rosenkranc (Ušetřeno.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688