UEFA potrestala Slavii za odvetu s AC Milán pokutou přes dva miliony korun

foto Ilustrační foto - Odvetné utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy Slavia Praha - AC Milán, 14. března 2024, Praha. Choreo fanoušků Slavie.

Nyon (Švýcarsko) - Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) udělila Slavii za chování fanoušků v odvetě osmifinále Evropské ligy s fotbalisty AC Milán (1:3) v Edenu celkovou pokutu 87 tisíc eur (zhruba 2,2 milionu korun). Příznivci vršovického klubu se provinili házením kelímků na hráče soupeře, skandováním "UEFA mafia" a blokováním schodů. Kapitán týmu Tomáš Holeš si za vyloučení nezahraje jeden příští zápas v evropských pohárech. UEFA o tom informovala na svém webu.

Pražané se obávali uzavření některých tribun, což se nestalo. Za události během podzimního domácího zápasu Evropské ligy s AS Řím (2:0) ve skupině dostala Slavia pokuty v celkové výši 91.625 eur (asi 2,23 milionu korun), což je nejvyšší peněžitý trest, jaký jí disciplinární komise UEFA dosud udělila. Pražané měli navíc podmínečně uzavřenou tribunu Sever a asistent trenéra Zdeněk Houštecký tehdy dostal za nesportovní chování trest na jedno utkání.

Příběh se v odvetě s dalším italským klubem opakoval. Disciplinární komise vytkla Slavii organizační nedostatky a chování fanoušků na tribunách. Pražané musejí zaplatit 32.000 eur za blokování schodiště a východů, což je tradiční problém na tribuně Sever. Fanoušci se podle UEFA provinili také provokativními a urážlivými hesly (20.000 eur) a vhazováním předmětů na hrací plochu (35.000 eur).

Díky účasti a výsledkům v Evropské lize získala Slavia v této sezoně 12,43 milionu eur (316 milionů korun).

Slávisté v odvetě marně doháněli porážku 2:4 z Milána, navíc opět dohrávali o deseti. V době největšího tlaku domácích švédský sudí Nyberg po dlouhé konzultaci s videorozhodčím vyloučil Holeše, který přišlápl kotník Calabriovi. Pražané tak vydrželi v plném počtu o šest minut kratší dobu než v úvodním zápase, v němž byl Diouf vyloučen v 26. minutě.

Červená karta spustila emoce na hřišti i v hledišti, odkud pak přiletělo na hrací plochu několik kelímků s pitím. Po řadě sporných soubojů dostal za protesty žlutou kartu i trenér Trpišovský.

Někteří fanoušci později zareagovali na výzvu vedení Slavie a přiznali se k házení předmětů na hrací plochu. Odčiní si jej veřejnými pracemi ve prospěch klubu. Na sociální síti X o tom informoval předseda představenstva Pražanů Jaroslav Tvrdík s tím, že ostatním viníkům hrozí pokuta až 50.000 korun a dvouletý zákaz vstupu na všechna utkání v Edenu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď