Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského firmě EPCG

foto Sídlo ocelářské společnosti Thyssenkrupp v německém Essenu.

Berlín - Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Ocelárna o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Firmy také jednají o akvizici dalších 30 procent a usilují o vytvoření společného podniku, ve kterém by každá ze stran měla poloviční podíl.

Thyssenkrupp tento měsíc oznámil, že zruší pracovní místa a sníží kapacitu ve svých hutích v Duisburgu. Firma se snaží přebudovat svůj ocelářský podnik, jehož kořeny sahají více než 200 let do minulosti. Poptávka totiž slábne a na trh se dostává levnější ocel z Asie. K problémům přispívají i vysoké ceny energií a klimatická politika EU.

"Naším cílem je budoucí koncepce, která povede k ekonomické nezávislosti a k obchodnímu úspěchu společnosti Thyssenkrupp Steel," uvedl předseda představenstva firmy Thyssenkrupp Miguel López. Firma zveřejnila informace o jednání s EPCG koncem loňského listopadu. López doufá, že se díky spojení podaří vyřešit očekávané vyšší náklady na energie v souvislosti s reorganizací výroby směrem k postupům, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Podle Křetínského je současná akvizice prvním krokem k připravovanému partnerství obou skupin. "EPCG úspěšně prošla dynamickým trhem v energetickém sektoru. Zůstala přitom finančně silná, nadále roste a je spolehlivým poskytovatelem energií a služeb klientům. Na základě toho jsme přesvědčeni, že koncepce společného podniku vytvoří silnější pozici pro Thyssenkrupp Steel v době, kdy celý ocelářský sektor v Evropě projde podobnou transformací jako energetika," řekl ČTK přes svého mluvčího Křetínský.

Magazín Der Spiegel o Křetínském napsal, že je v Německu známým investorem, který se skupinou ovládá hnědouhelné energetické společnosti Mibrag a LEAG z východního Německa. "Dosud měl s ocelí jen málo společného. Zřejmě očekává, že by mohl uplatnit svou elektřinu přímo u Thyssenkrupp. Sám uvádí, že investuje hodně peněz do obnovitelné energie," píše na svém webu magazín.

Ze společného prohlášení vyplývá, že ocelárny Thyssenkrupp počítají s tím, že EPCG jako strategický partner může podniku pomoci zajistit dostatek takzvané zelené energie včetně vodíku jako klíčového energetického zdroje.

Dohoda by měla být dokončena v letošním finančním roce, který končí 30. září. Transakci ale ještě musejí schválit příslušné orgány a dozorčí rada německé firmy.

"Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává," uvedl k oznámené transakci ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Jádrem současných problémů firmy Thyssenkrupp a celého německého průmyslu je podle něj zelená agenda. "Zejména právě v důsledku prosazování ambiciózní zelené agendy ceny energií v Německu výrazně převyšují ceny v Asii či například ve Spojených státech, což činí německý - a obecněji evropský - průmysl mnohem méně konkurenceschopný," dodal.

Křetínský ale z vysokých cen energií naopak profituje. Jeho energetický podnik měl loni vyšší zisk než jakákoli tuzemská firma v historii. Vydělal 184 miliard korun. Rekordních výsledků dosáhla EPCG navzdory poklesu cen energií na evropských burzách v porovnání s rokem 2022.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a firma EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií, zbylých 10,7 procenta drží skupina manažerů EPH.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď