Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

  11:25aktualizováno  13:52
Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém prohlášení to oznámily oba kluby. Ve Zbrojovce přebírá 80 procent akcií, finalizaci této akvizice aktuálně dotahují právníci. Pozice stávajícího majitele Václava Bartoňka je nyní nečitelná, v klubu si prozatím nechává menší podíl.
Návrat mistrovského titulu do Brna byl v roce 2017 velkým završením cesty...

Návrat mistrovského titulu do Brna byl v roce 2017 velkým završením cesty Libora Zábranského od vstupu do Komety v roce 2004 po současnost. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Zbrojovka je klub s obrovskou tradicí a mně jako Brňákovi záleží na tom, aby ve všech směrech fungoval co nejlépe. V minulosti jsem do médií několikrát uvedl, že bych si přál oba kluby silné a zdravé. Teď se naskytla příležitost to napřímo ovlivnit. A já jsem se rozhodl, že do toho jdu. Naplno. Jako vždy,“ uvedl Zábranský na webu Komety.

Jedná se o prudký obrat ve vývoji dlouhých jednání o převzetí Zbrojovky od (nyní již bývalého) vlastníka Václava Bartoňka. Ten už loni v červenci představil dohodu o prodeji klubu brněnskému podnikateli Pavlu Svoreňovi, předal mu dokonce menšinový podíl akcií, nicméně do finále se jejich pakt nikdy nedostal. Zejména proto, že se mezi oběma muži objevovalo soustavně množství osobních i pracovních nedorozumění.

Šéf Komety se kvůli možnému střetu zájmů vzdal křesla v městské firmě

Přesto v březnu společně prezentovali dohodu, že 26. dubna bude jejich obchod definitivně uzavřen. Nakonec mění Zbrojovka majitele o den dřív a úplně jinak.

Bartoněk zůstává

Dosavadní majitel Václav Bartoněk ve Zbrojovce Brno prozatím zůstává. Ponechal si 14% akcií. Pět procent drží Regionální hospodářská komora Brno, jedno procento drobní akcionáři.

„S ohledem na sportovní úspěchy a stabilitu Komety Brno věřím, že se jedná o nejlepší řešení pro Zbrojovku a její fanoušky. Libor Zábranský dlouhodobě a usilovně prokazuje, že mu na brněnském sportu záleží, a proto mu Zbrojovku můžu s klidným svědomím a důvěrou předat. Doufám, že toto ocení i fanoušci, kteří jsou nedílnou součástí klubu,“ prohlásil Bartoněk.

Klub, který vlastnil jedenáct let a nedokázal ho stabilně udržet v první lize, ani ho přivést na nový stadion či zmodernizovat ten stávající v Králově Poli, předává do rukou jednoho z nejsilnějších hráčů na jihomoravské sportovní scéně. Zábranský je majitelem, generálním manažerem a místopředsedou představenstva Komety. Od září 2022 působí i jako zastupitel města, a to jako nestraník za ODS. Má na dění v Brně velký vliv.

V roce 2020 převzal Libor Zábranský od brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) Cenu města Brna za rok 2019 za mimořádný přínos městu.

V tiskovém prohlášení ujistil, že má s brněnským fotbalem dlouhodobé plány. „Nikdo nemůže čekat zázraky na počkání. Bude to především o tvrdé a systematické práci, ale za tu dobu, co se pohybuju ve sportovním, podnikatelském a politickém prostředí, jsem načerpal dost zkušeností na to, abych tuto situaci společně se svým týmem zvládl. Přebírám rozhodující pravomoc a chci naplnit potenciál, který ve Zbrojovce dřímá. Zároveň bych rád zdůraznil, že na mém vztahu ke Kometě se nic nemění. Pro majetkový vstup do Zbrojovky u mě rozhodl patriotismus. Jde o vztah k městu, ve kterém jsem se narodil, a kterému chci co nejvíc vrátit. Brněnský hokej a fotbal musí žít v symbióze, podporovat se navzájem a dělat radost co největšímu počtu fanoušků. To je motor, který mě žene dopředu,“ vzkázal veřejnosti.

Mezi fanoušky panuje zloba

Fanoušci Zbrojovky se však za zvolené řešení zlobí. Obávají se především toho, že Bartoněk v klubu zůstává, i když v menšinové pozici, a jsou zklamaní.

Stejně tak neskrývá rozčarování Svoreň, který o Zbrojovku bezmála rok usiloval.

„Zatím bych řekl asi to, že jako hlavní poražené vnímám oba sportovní kluby. Doufám, že z této komedie nebude brzy velká brněnská tragédie,“ reagoval na poslední vývoj Svoreň ve zprávě pro iDNES.cz.

Není sám, kdo novému paktu na brněnské sportovní scéně nevěří. Svoje si k němu řekl i Ondřej Kania, nový majitel fotbalistů Liberce a brněnský rodák, v jehož hledáčku se Zbrojovka také krátce objevila.

„A proto jsem po jedné schůzce v Brně před více než rokem zjistil, že to nemá význam,“ napsal na síť X k oznámení, že majitelem Zbrojovky se stal Zábranský.

Majitel brněnského fotbalového klubu Václav Bartoněk.

Pavel Svoreň měl mít ve Zbrojovce od dubna 2024 hlavní slovo.

Ačkoliv s Bartoňkem jednal od první poloviny loňského roku a v červenci oba dva se svými plány vystoupili na tiskové konferenci, nikdy zřejmě společnou řeč nenašli. Už v únoru 2024 z dohody mezi Bartoňkem a Svoreněm poprvé sešlo. Následně se ale nesrovnalosti podařilo urovnat a Svoreň se měl stát většinovým majitelem Zbrojovky na konci dubna.

„Zainteresované strany se shodly na všech parametrech modifikované obchodní dohody, která bude finálně vypořádaná k 26. dubnu 2024, tedy ke dni finalizace dokumentů potřebných k získání profesionální licence pro soutěžní ročník 2024/2025,“ vyslali do světa zprávu současný vlastník klubu Václav Bartoněk, kupující Pavel Svoreň a Čeněk Absolon, ředitel Regionální hospodářské komory Brno.

Na síti X pak Svoreň odpověděl na dotaz, zda věří, že tentokrát bude dohoda ze strany majitele Zbrojovky dodržena, více než optimisticky: „Řekl bych, že je to pravděpodobnost, rovnající se jistotě. Všichni jsme se v mnohém poučili.“

Ukázalo se, že to tak nebylo, a Bartoněk ho nakonec přece jen hodil přes palubu. Informace o tom, že si místo Svoreně hledá jiného kupce, cirkulovala brněnským sportovním prostředím poslední dva týdny.

Svoreň se měl podle informace iDNES.cz pokusit vývoj zvrátit a spojil své síly s brněnským průmyslníkem Igorem Faitem, který se o Zbrojovku sám zajímal v minulosti. S Faitem po boku věřil, že nabídne Bartoňkovi dostatečnou finanční stabilitu, aby se svérázný fotbalový boss odhodlal svoji „hračku“ přenechat právě jemu.

Než však stačili Svoreň a Fait svoje síly zformovat, objevil se na scéně Zábranský.

Vašku, přece tu Zbrojovku nenecháš Pražákům!

Nejen proto, že sídlí v jednom městě a prezentují dvě největší sportovní značky, k sobě měli Libor Zábranský a Václav Bartoněk již dříve blízko. Zároveň se spolu potkávali v projektu Unie sportovních klubů města Brna, jejíž cílem bylo zastřešit jednání s politiky. Unii vždy prezentoval především Zábranský, kterému na ní záleželo. Zároveň se nikdy netajil tím, že ve fotbalu v Brně vidí velký potenciál.

Václav Bartoněk (vlevo) a Libor Zábranský na snímku z roku 2013. Tehdy se setkali v rolích majitele Zbrojovky (Bartoněk) a Komety.

„Vždycky jsme jednali o spolupráci. Můj názor je neměnný, jsem přesvědčen, že Kometa a Zbrojovka jsou na jižní Moravě a v Brně taháky a musí být silné. To říkám celých devět let, co tu jsem. Za dobu, co je Vašek (Bartoněk) ve vedení, jsou naše vztahy a kontakty klubů intenzivnější. Díky tomu, že se spolu tak bavíme, daleko víc vnímám problémy, které Zbrojovka má. Hodně aktivně se bavíme s Vlastou Ostrým na úrovni Unie sportovních klubů města Brna, kde už to bereme z širšího hlediska, nejenom Zbrojovka a Kometa,“ řekl Zábranský na webu Komety v roce 2013.

V nevážném duchu se v Brně tradovala historka o setkání obou majitelů na konci roku 2021. Tehdy se o koupi Zbrojovky zajímala silná agentura Sport Invest, stejně jako řada jiných potenciálních kupců však ztroskotala na jednání s Bartoňkem. „Vašku, přece Zbrojovku neprodáš Pražákům. To ji od tebe raději koupím já,“ měl tehdy Zábranský – s notnou dávnou nadsázky – říct Bartoňkovi.

Za necelé tři roky je z vtipu na chodbě realita.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Proč je pro Slavii nevýhodný triumf Dortmundu? Nepomůže ani místo navíc

2. května 2024  14:06

Na první pohled to mohlo pro český fotbal vypadat nadějně. Borussia Dortmund díky středečnímu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kompletní los nadstavby: Sparta začne na Slovácku, Slavia s Baníkem

22. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  28.4 18:16

Sparta jako jistý vítěz základní části fotbalové ligy vstoupí do nadstavby zápasem na hřišti...

A teď Premier League, pane Hladký? Vašek je v plánech Ipswiche, věří agent

5. května 2024

Premium Říká vám něco anglické město Salford? Pokud ne, vůbec nic se neděje. Hlavně se netrapte, jestli...

Slavia na úvod nadstavby deklasovala Baník, Budějovice už nejsou poslední

4. května 2024  14:30,  aktualizováno  21:33

Týden před derby nezaváhali a minimálně do neděle stáhli náskok vedoucí Sparty na jeden bod....

Dejte Schranzovi 90 minut a běžte se radovat. Jsem vděčný, že jsem zpátky

4. května 2024  21:26

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský by měl Ivana Schranze nechávat na hřišti celých devadesát...

Titul číslo 36. Real je zase mistrem Španělska, pomohla ztráta Barcelony

4. května 2024  18:32,  aktualizováno  21:07

Dlouho si dělala naději na mistrovský titul, teď ho Girona výhrou 4:2 nad Barcelonou přihrála...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....