Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více, než předpokládala únorová prognóza.

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck na středeční tiskové konferenci v Berlíně řekl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení.

Habeck nevyloučil, že by ekonomický růst mohl dosáhnout nakonec i vyššího tempa. „Máme vícero znamení, že německé hospodářství stojí v bodě ekonomického obratu,“ řekl Habeck.

I přes mírné zlepšení výhledu je současná prognóza výrazně horší, než s jakým vývojem vláda počítala v loňském roce. Kabinet kancléře Olafa Scholze totiž ještě loni v říjnu čekal na letošek růst o 1,3 procenta.

Na zhoršení výhledu se podepsaly hospodářské dopady války na Ukrajině a také pokles světového obchodu, na kterém je německá ekonomika závislá.

Výrazně zlepšit by se v letošním roce měl vývoj inflace, která v Německu za celý loňský rok činila 5,9 procenta. Letos vláda očekává zpomalení tempa růstu spotřebitelských cen na 2,4 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem Česka. Řada českých firem je navíc závislá na výkonu německého hospodářství.