Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympijský medailista z Londýna se loučí. Kajakář Hradilek ohlásil konec kariéry

Vavřinec Hradilek během 1. závodu Českého poháru ve slalomu foto: Luboš VáchaMF DNES

Stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek ukončil profesionální kariéru. Sedmatřicetiletý kajakář se tak rozhodl po víkendových nominačních závodech ve Veltrusech, kde přišel o šanci dostat se pro letošek do reprezentace a necítil se dobře i kvůli tomu, že měl problémy s levou rukou. Oznámil to ve středu novinářům.
  14:33aktualizováno  14:37

O víkendu ještě absolvuje druhý nominační víkend v Troji. „Je to konec působení v roli profesionálního sportovce. Můj vztah k vodě je tak intenzivní, ať už je to sjíždění řek nebo komunita lidí, takže určitě nekončím s pádlováním a nepřestanu chodit do loděnice v Troji. Už nebudu slalomářem na plný úvazek,“ řekl kajakář, který má vedle olympijského stříbra také dva tituly mistra světa. V Praze 2013 ho získal v klasickém vodním slalomu, v roce 2017 v kayakcrossu.

Hradilek se připravoval na aktuální sezonu naplno a ideálně se chtěl rozloučit na červnovém Světovém poháru v Praze. Před dvěma týdny ale začal cítit slabost v levé ruce. „Začalo se to zhoršovat, ta ruka nefungovala dobře. Potvrdila se souvislost s krční páteří, která byla mým slabým článkem už od roku 2010,“ přiblížil.

JE MOJE. Hradilek pak ještě jednou zapózoval. Další oslavy však zatím odloží, v...
ŠŤASTNÝ VÁVRA. Hradilek zářil spokojeností. V Londýně patřil mezi favority a...

Podepsalo se to na jeho výkonech ve Veltrusech, kde do nominace získal jen jeden bod za sobotní desáté místo. V neděli byl třináctý. „Hlavně ten pocit z ježdění mě přesvědčil o tom, že jsem se teď v průběhu týdne mezi nominacemi rozhodl skončit,“ řekl.

O víkendu v Troji by chtěl závodit ještě naplno. Rád by se rozloučil exhibičním závodem o víkendu 8. a 9. června, kdy bude v Praze vrcholit Světový pohár. „Konkrétní obrysy zatím nemám. Teď bude čas to zorganizovat,“ poznamenal.

V reprezentaci byl Hradilek poprvé v roce 2007. Vedle OH v Londýně závodil pod pěti kruhy ještě v Pekingu 2008. Na vrcholné akci reprezentoval naposledy v olympijském roce 2021, kdy skončil na ME čtvrtý na kajaku i v kaykacrossu.

Vavřinec Hradilek (37 let)

Výrazná postava českého i světového vodního slalomu. Na kajaku začal jezdit v deseti letech, poprvé na sebe upozornil v roce 2004 bronzem na juniorském mistrovství světa. O tři roky později ve svém prvním finále na vrcholné seniorské akci senzačně vyhrál závod Světového poháru v Praze. Na OH 2008 v Pekingu zůstal těsně před branami finále, v Londýně 2012 se díky stříbru postaral o první českou medaili. V roce 2021 se nedostal do reprezentace a na OH v Tokiu byl trenérem brazilské výpravy.

Klub/trenér: USK Praha/Miloslav Říha

Největší úspěchy: dvojnásobný mistr světa, stříbrný z olympijských her

  • OH (0-1-0): 2012 (Londýn) - stříbro
  • MS (2-1-0): 2013 (Praha) - zlato, 2017 - zlato (kayakcross), 2010 (Tacen) - stříbro (z hlídek má bilanci 2-2-1)
  • ME (0-1-1): 2016 (Liptovský Mikuláš) - stříbro, 2010 (Bratislava) - bronz (z hlídek má bilanci 4-1-0)
  • další úspěchy: vítěz pěti závodů SP; mistr světa do 23 let 2009

Ocenění: 4x vítěz domácí ankety Kanoista roku (2009-10, 2012-13)

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....