Hlavní navigace

Google ruší některé AI týmy. Chce pracovat rychleji

24. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Restrukturalizace týmů zabývajících se vývojem umělé inteligence má zefektivnit její vývoj.

S cílem urychlit pokrok ve vývoji umělé inteligence a její zodpovědné nasazení konsoliduje Google své týmy odpovědné za vytváření modelů umělé inteligence ve výzkumných střediscích Google Research a Google DeepMind. Ve zprávě zaměstnancům to uvedl generální ředitel Googlu Sundar Pichai.  Veškerá „práce na AI bude nyní probíhat v rámci Google DeepMind,“ upřesnil.

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

Tato restrukturalizace dle něj rozšíří kapacitu firmu pro poskytování užitečné AI pro uživatele, partnery i zákazníky. 

„Zjednoduší to vývoj tím, že se na jednom místě soustředí vytváření výpočetně náročných modelů a vytvoří se jednotná přístupová místa pro partnery, kteří chtějí tyto modely převzít a vytvářet genAI aplikace,“ uvedl. Do role vedoucího týmu Google DeepMind byl postaven Demis Hassabis.

Připomeňme, že Google vytvořil Google DeepMind přesně před rokem spojením dvou výzkumných týmů v oblasti umělé inteligence – týmu Brain, spadajícího pod Google Research, a týmu DeepMind. Tento tým měl „výrazně urychlit pokrok v oblasti umělé inteligence,“ psal v dubnu 2023 Pichai. Modely Gemini vytvořil právě tým Google DeepMind.

Co je tedy nového?

Google konsoliduje všechny své AI divize do jedné, aby „zjednodušil strukturu a zvýšil rychlost a výkonnost – například spojil tým Brain v Google Research s týmy v DeepMind, což pomohlo urychlit naše modely Gemini; sjednotil infrastrukturu strojového učení a týmy jeho vývojářů, aby umožnil rychlejší rozhodování, chytřejší přidělování výpočetních prostředků a lepší zákaznickou zkušenost; a spojil naše týmy vyhledávání pod jednoho vedoucího,“ píše se v textu zaměstnancům.

Kvíz: Orientujete se dostatečně v oblasti bezpečnosti? (2) Přečtěte si také:

Kvíz: Orientujete se dostatečně v oblasti bezpečnosti? (2)

Podle Pichaie tento krok také dává oddělení Google Research jasný mandát k tomu, aby pokračovalo v investicích do tří klíčových oblastí, které jsou v souladu s posláním Googlu – výpočetních systémů, strojového učení a algoritmů a aplikované vědy a společnosti.

„Konsolidace všech týmů Google pro umělou inteligenci, včetně Google Research a DeepMind, do jedné jednotky pod názvem Google DeepMind pravděpodobně odráží strategický krok zaměřený na zefektivnění a optimalizaci vývoje a nasazení umělé inteligence v rámci celé společnosti,“ uvedl Pradeepta Mishra, odborník na umělou inteligenci a spoluzakladatel společnosti Data Safeguard zabývající se kybernetickou bezpečností.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Kromě toho Google potvrzuje svůj závazek k odpovědnému nasazení AI tím, že zvyšuje role a odpovědnost svého týmu pro odpovědnou AI. Týmy zaměřené na odpovědnou AI v rámci týmu Google Research se nyní přesunou do Google DeepMind, aby byly blíže místu, „kde se modely vytvářejí a škálují,“ uvádí se dále ve zprávě.

Stejně tak se „další odpovědnostní týmy“ přesouvají do našeho centrálního týmu „Důvěra a bezpečnost“, kde společnost více investuje do „testování a hodnocení umělé inteligence“, aby zvýšila přesnost a rychlost reakce produktů. 

„Tyto změny zajišťují jasnější zodpovědnost na všech úrovních při vytváření a nasazování a posilují smyčku zpětné vazby mezi modely, produkty a uživateli,“ píše Pichai.

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí Přečtěte si také:

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí

Google si uvědomuje potenciál umělé inteligence, a proto také formalizuje spolupráci mezi svými divizemi umělé inteligence, softwarem a výpočetními platformami. „Formalizujeme tedy spolupráci mezi DSPA a P&E a spojujeme tyto týmy do nové PA s názvem Platforms & Devices.“ Tento tým dle Pichaie společnosti pomůže poskytovat kvalitnější produkty i uživatelské zážitky. „Pomůže nám to zrychlit ekosystémy Android a Chrome a rychleji přinášet partnerům ty nejlepší inovace – jako se nám to podařilo v případě vyhledávací funkce Circle to Search se společností Samsung. A interně to také urychlí rozhodování.“

Jak to pomůže Googlu?

Sloučení týmů odstraňuje nadbytečnost a podporuje užší spolupráci mezi výzkumníky a vývojáři. To by mohlo urychlit vývojový cyklus nových produktů a funkcí umělé inteligence. Všechny tyto kroky, jak uvedl Pichai, „nám pomohou pracovat s větším fokusem k naplňování našeho poslání“. 

„Díky jedné centrální jednotce je rozhodování o přidělování zdrojů a prioritách projektů efektivnější,“ dodává Mishra. 

ICTrocenka

V oblasti umělé inteligence panuje tvrdá konkurence a dle něj by tato konsolidace mohla Googlu pomoci „udržet si náskok díky urychlení inovací“. 

„Díky integraci výzkumu a vývoje pod jednou střechou by Google mohl vytvořit jednotnější a účinnější produkty AI napříč svými platformami (vyhledávání, asistent atd.). Zefektivnění provozu by mohlo vést k lepšímu využití zdrojů a potenciálně i k úsporám nákladů,“ míní Mishra.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?