Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hokejová reprezentace se sešla v Bratislavě ještě bez Davida Špačka a Ticháčka

  19:38
Čeští hokejisté se sešli v Bratislavě ke čtvrtému týdnu přípravy na mistrovství světa v Praze a z jednatřicetičlenného kádru ještě scházeli obránci David Špaček z farmářského týmu Minnesoty z Iowy z AHL a Jiří Ticháček z Kladna. Nechyběl jako první posila ze zámoří útočník Jakub Vrána, který dohrával ročník v záložním týmu celku St. Louis ve Springfieldu. Svěřenci trenéra Radima Rulíka sehrají v pátek v Trenčíně a v sobotu v Bratislavě přípravné duely s domácím Slovenskem.

Trenér Radim Rulík udílí pokyny svým svěřencům. | foto: ČTK

Nově se k týmu připojili beci Michal Kempný s Jakubem Krejčíkem a útočníci Filip Chlapík s Pavlem Kousalem z pražské Sparty a dva nováčci v útoku - Matyáš Kantner z finské KalPy Kuopio a Ondřej Kaše z Litvínova, který má bohaté zkušenosti z NHL, ale v národním týmu se po smůle se zraněními či nemocemi dočkal první účasti.

„Užívám si to hodně. Dlouho jsem na to čekal. Nějaké srazy, kdy jsem byl nominovaný, nevyšly. Teď jsem rád, že to konečně vyšlo,“ řekl v rozhovoru s novináři Kaše. Kouč Rulík měl o bývalého hráče Anaheimu, Bostonu, Toronta a Caroliny po jeho návratu po osmi letech v zámoří opakovaně zájem. „Možná si oddechl i on, že už je tady a nic se nezkomplikovalo. Je to další kvalita do týmu. Ondra to prokazoval celou sezonu. Jsem rád, že tady je,“ podotkl Rulík.

Příležitost zabojovat o šampionát dostane i vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 s Washingtonem Vrána. Za St. Louis hrál v NHL naposledy 8. ledna, ale o šanci si řekl na farmě. „Trošku jsme sledovali jeho výkony na farmě a vůbec nebyly špatné. Ne každý hráč z NHL se k tomu dobře postaví. A to má něco za sebou, má Stanley Cup. On se k tomu postavil velice dobře, patřil k lídrům týmu a i z vedení na něj byla pozitivní slova,“ prohlásil Rulík.

Nečekaný zvrat. O účast na MS zabojuje také Vrána: Chci ukázat, že na to mám

Podle něj má obrovskou chuť. „Mně se strašně líbilo, jak k tomu přistoupil, že byl strašně rád za tu šanci. Hned si vyřídil co nejrychlejší odlet ze zámoří, aby tu byl včas a na kempu v Bratislavě a dvou zápasů se Slováky se mohl zúčastnit. A měl čas se trošku zadaptovat. Udělal hodně. To, co není úplně běžné. Okamžitě to řešil, ačkoli měl jiné plány, co jsem slyšel od něj nebo od (generálního manažera reprezentace) Petra Nedvěda,“ doplnil Rulík.

Vrána se zařadil v tréninku do formace s Davidem Tomáškem a Filipem Chlapíkem. „Myslím, že pokud ho chceme zkusit, tak s opravdu dobrými hráči, aby mohl ukázat potenciál, jaký v něm je,“ dodal Rulík. A upozornil, že všichni hráči musí o nominaci na MS zabojovat a nikdo nemá nic jisté.

„Já to mám nastavené tak, že mimo Pastrňáka o to bojují všichni. Pastrňák je pro mě opravdu jediný hráč, který byl třeba jako Ovečkin pro Rusy, že na něj počkali a naskočil třeba až v semifinále. To, že Ovečkina někdy třeba únava taky dohnala, ač nechtěl, tak to taky tak bylo. To srdce ale měl a chtěl za národní tým hrát. To je pro nás Pasta. Jinak všichni ostatní o to jdou opravdu bojovat. Nikomu jsme nic neslíbil,“ řekl Rulík, který sleduje vývoj v play off NHL, AHL i finále extraligy.

Z baráže do reprezentace. K českému týmu se připojí i obránce Ticháček

Obránce Ticháček, který v pondělí vybojoval s Kladnem záchranu v extralize v baráži proti Vsetínz, se připojí v nejkratší možné době. „Jirka by měl přijet dnes večer, takže zítra na tréninku už by měl být,“ podotkl. David Špaček, syn trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana Jaroslava Špačka, je na cestě ze Severní Ameriky. „Měl by přiletět zítra. Nevím, jestli stihne už dopolední trénink. Kdyby ho nestihl, tak by trénoval ve čtvrtek a určitě jedno utkání by odehrál,“ doplnil Rulík k jednomu ze tří debutantů.

Dalším je Kantner, který prožil vydařenou sezonu v Kuopiu. „Náš nejlepší střelec ve Finsku. Nakonec 25 branek, opravdu jsem ho sledoval. Začátek nebyl až takový, byl pozvolný, ale závěr po Vánocích měl famózní. Že porazili Ilves, což byl favorit série, byla hodně i jeho zásluha. Má výborné parametry, je veliký, silný, výborný bruslař. Měl jsem ho chvíli v Boleslavi, takže ho znám,“ dodal.

Tým dnes trénoval ve složení formací: Šustr, Ščotka, Zámorský, Kempný, Zábranský, Mašín, Pyrochta, Krejčík, J. Galvas - O. Kaše, M. Špaček, Červenka - J. Vána, Tomášek, Chlapík - Flek, M. Kovařčík, Lenc - M. Stránský, Filippi, O. Beránek - P. Kousal, Kodýtek, O. Kovařčík - Kantner, Kondelík, Rychlovský.

Kádr českých hokejistů

pro čtvrtý týden přípravy před MS a zápasy se Slovenskem v Trenčíně (26. dubna) a Bratislavě (27. dubna):

Brankáři: Dominik Frodl (Karlovy Vary; 3 zápasy), Lukáš Klimeš (Vítkovice; 1), Jakub Málek (Ilves Tampere/Fin.; 5)

obránci: Michal Kempný (82 zápasů/10 branek), Jakub Krejčík (oba HC Sparta Praha; 113/5), Jan Ščotka (Kometa Brno; 44/1), Filip Pyrochta (Mladá Boleslav; 32/0), Petr Zámorský (Plzeň; 85/3), Jiří Ticháček (Kladno; 5/0), Jakub Galvas (Malmö/Švéd.; 27/4), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 220/0), Andrej Šustr (Kolín nad Rýnem/Něm.; 30/5), Libor Zábranský (Ässät Pori/Fin.; 23/0), David Špaček (Iowa Wild/AHL; 0/0),

útočníci: Tomáš Filippi (53/5), Jakub Rychlovský (oba Liberec; 9/3), Filip Chlapík (30/6), Pavel Kousal (oba Sparta/18/2), Michal Kovařčík (21/1), Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli/Fin.; 11/1), Ondřej Beránek (Karlovy Vary; 52/7), Ondřej Kaše (Litvínov; 0/0), Jáchym Kondelík (České Budějovice; 2/0), Jakub Flek (Kometa Brno; 78/18), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 194/53), Matyáš Kantner (KalPa Kuopio/Fin; 0/0), Petr Kodýtek (Ilves Tampere/Fin.; 36/4), Radan Lenc (HV 71/Švéd.; 68/15), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 64/8), Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.; 63/10), David Tomášek (Färjestad/Švéd.; 57/21), Jakub Vrána (St.Louis/NHL, Spoingfield/AHL; 29/9).

Autor:

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Další dva škrty před MS, končí i Zadina. Zápasový deficit už nedožene, řekl Rulík

3. května 2024  20:37

Aktualizujeme S českou reprezentací se týden před začátkem hokejového mistrovství světa loučí další dva hráči....

Třetí liga, třetí titul. Fanoušci se řítili jak tsunami, já si ukradl pohár, líčí Hrubec

3. května 2024  17:12

Třinec 2019, Omsk 2021 a teď Curych 2024. Tři ligy, tři tituly. Hokejový brankář Šimon Hrubec ve...

Vítkovice angažovaly brankáře Paříka a kanadského útočníka Yetmana

3. května 2024  15:52

Vítkovice získaly pro příští sezonu hokejové extraligy do branky třiadvacetiletého Lukáše Paříka....

Musí se zlepšit! Trenér Bostonu kritizuje Pastrňáka, jeho účast na MS je blíž

3. května 2024  14:52

Dva góly, dvě asistence. A především nula bodů v posledních dvou zápasech, kdy hokejisté Bostonu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...