225 tajemných pyramid vládců Egypta nejde navštívit. Pravděpodobně by vám šlo o život

Tajemství odhalená z výšky (5) – El-Kurru

Egyptské pyramidy nejsou jediným pozůstatkem dávných civilizací v údolí Nilu. Jižně od Asuánu za prvním nilským kataraktem narazíme na monumentální pozůstatky hned několika núbijských říší. Jejich panovníci se starým Egyptem inspirovali a v roce 747 př. n. l. ho dokonce coby černí faraoni na téměř jedno století ovládli.

Historické území Núbie leží v dnešním Súdánu. Dvě letité občanské války (1956-1972 a 1983-2005), rozpad země v roce 2011 na dva státy, vojenský převrat v Chartúmu v roce 2021 a nová občanská válka z dubna 2023 ale dávají tušit, že nejde o turistice nakloněnou část Afriky. Přitom je zde rozhodně co objevovat – od nejlépe zachovaného chrámu v Solebu postaveného Amenhotepem III. ve 14. století př. n. l. přes největší světové pyramidové pole v Meroe, jež chrání UNESCO, až po staré město Dongola, metropoli středověkého křesťanského království.

Přečtěte si také: Na renovaci ikonické pyramidy se snesla vlna kritiky. Egypt si rozhodně nepomohl videem z místa

Tajemné pyramidy v el-Kurru

Ne všechny památky se ale zachovaly do dnešních dnů v původním stavu. Platí to i o nalezišti v el-Kurru, které do svého pořadu zařadili tvůrci dokumentu Tajemství odhalená z výšky, který můžete vidět na Prima ZOOM. Při pohledu z výšky je zde patrný rozměrný obrazec s pozůstatky nejméně 18 staveb rozložených v jakýchsi řadách, které jsou zjevně velmi účelně uspořádány. Pozornost přitahuje zejména největší stavba, která při pohledu shora představuje dokonalý čtverec. To, co vypadá jako hromada sutě, je ve skutečnosti základna pyramidy.

Jde o stavbu vysokou 35 metrů postavenou na úzké čtvercové základně. Na rozdíl od slavných pyramid v Gíze má ale tato pyramida jedinečný tvar. Přestože byla inspirovaná egyptskými staviteli, je velmi strmá a vysoká. Také okolní stavby byly postaveny jako pyramidy, tvořící dohromady jedinečný pohřební komplex králů a královen říše Kúš.

Její vládce Kašta dobyl v 8. století př. n. l. Théby a prohlásil se králem celého Egypta. Kúšité pak do roku 650 př. n. l. vládli jako „černí faraoni“ 25. dynastie, přičemž převzali zvyky egyptských králů, pohřbívat se ale nechávali daleko na jihu v pyramidách nekropole el-Kurru.

Mohlo by vás zajímat: Stonehenge na okraji Prahy. Archeologové odkryli stavbu starší než slavný objekt v Anglii

Celkem je známo 225 núbijských pyramid, což je dvakrát více než je pyramid v Egyptě. Na rozdíl od těch egyptských mají pyramidy v Núbii pohřební komory umístěné pod svou základnou. Jsou postaveny z žuly a pískovce se sklonem stěn kolem 70°, egyptské pyramidy mají naproti tomu sklon stěn 40–50°. Nástěnné malby v pohřebních komorách ukazují, že těla králů a královen byla mumifikována a zdobena šperky. Žádná mumie se ale nedochovala, protože všechny známé núbijské pyramidy byly už před staletími vyloupeny.

Zdroj: The National Geographic, Kelsey Musemum of Archeology

Video, které jste mohli minout: Peruánské geoglyfy nemohly vzniknout bez létání

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom