Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Největší změna za posledních 15 let: prohlížeč Chrome dostane funkci, která jej z gruntu mění

Jiří Palyza 20.04.2024
Zdroj: Midjourney (vygenerováno pomocí umělé inteligence)

Panel pro zadávání internetové adresy byl v prohlížeči vždy jedním ze základních prvků. Slouží nejen pro načítání webových stránek, ale také pro vyhledávání. Po patnácti letech Chrome získává významnou aktualizaci, která přináší novou funkci.

Kapitoly článku

Chrome je dlouhodobě nejpoužívanějším prohlížečem jak na stolních počítačích a laptopech, tak na mobilních zařízeních. Před patnácti lety se prosadil díky skvělému triku v panelu URL adresy, který dnes už považujeme za samozřejmost. Chrome propojil adresní lištu s funkcí internetového vyhledávání, což se nakonec ukázalo jako geniální zkratka.

Po všech těch letech se nyní chystá významná aktualizace, která do panelu URL adresy přidává další důležitou funkci. Google pracuje na zpřístupnění své umělé inteligence Gemini právě touto cestou.

Funkce umělé inteligence dostupná prostřednictvím URL adresní řádky prohlížeče

Prohlížeč Chrome s integrovanou funkcí AI Gemini
Panel pro zadávání adresy webové stránky v prohlížeči se stane také vstupním polem zadávání promptu pro Gemini.
Zdroj: Google Chrome

Umělá inteligence by také měla přinést revoluční změny do internetových prohlížečů. Uživatelé Microsoft Edge už jistě znají funkci Bingo chatu, který lze aktivovat klávesovou zkratkou [Ctrl]+[Shift]+[.], případně kliknutím na odpovídající symbol v pravém horním rohu okna Edge.

Google oproti tomu pracuje na funkci, která bude předávat položky z URL adresního řádku interní umělé inteligenci Gemini. Uživatelům poté bude stačit nejprve vložit klíčový řetězec "@gemini" a vše, co bude do řádku zapsáno poté, bude považováno za prompt, tedy vstup, pro umělou inteligenci Gemini.
 

Mohlo by vás zajímat

Tento trik není žádná kosmická věda. Řetězec zadání pro Gemini je pouze přesměrován na její stránku a odpověď vidíte okamžitě. Nemusíte tedy stránku Gemini zvlášť spouštět, abyste do ní zadali svůj požadavek.

Inovace se skrývá tak trochu pod kapotou
 

Příznaky a jejich nastavení v Google Chrome
Novou funkci je nejprve potřeba aktivovat. Její náznaky lze objevit v experimentální verzi Chrome Canary 126.
Zdroj: Google Chrome

První stopy připravované funkce lze najít v příznacích experimentální verze Chrome Canary 126:

  • chrome://flags/#omnibox-starter-pack-expansion
  • chrome://flags/#omnibox-starter-pack-iph

Do adresního řádku zadejte "chrome://flags" a vyhledejte "Starter Pack". Poté by se měla objevit dvě volitelná nastavení. Přepněte je na "Enabled" a restartujte prohlížeč. Přeposílání promptu do Gemini funguje v případě, když jste do systému Gemini přihlášeni.

Zdroj: TechRadar, XDA-Developers
 


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud