Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Verstappen v Číně ovládl sprint i kvalifikaci. Na stupních se vystřídaly legendy

Max Verstappen během kvalifikace na Velkou cenu Číny. foto: Reuters

Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál sprint i kvalifikaci na Velkou cenou Číny formule 1. Ve zkráceném závodě na 19 kilometrů porazil o více než 13 sekund Lewise Hamiltona z Mercedesu, třetí byl jeho týmový kolega Sergio Pérez. V následné kvalifikaci na nedělní hlavní podnik zdolal úřadující mistr světa a lídr průběžného pořadí Péreze o 322 tisícin sekundy. Třetí příčku získal Fernando Alonso z Aston Martinu.
  7:18aktualizováno  11:13

Šestadvacetiletý Verstappen ovládl první sprint sezony po startu ze čtvrtého místa. V úvodu se sice bránil před Carlosem Sainzem z Ferrari, později se ale dostal do tempa a předjel Fernanda Alonsa i Hamiltona. Navýšil tak náskok v čele MS před Pérezem na 15 bodů.

„První kola byla trochu hektická. Vepředu jeli naplno a já měl na nových pneumatikách za sebou Carlose. Bylo to obtížné. Později jsme se ale zlepšili a už jsem se cítil ve voze lépe,“ řekl před televizními kamerami Verstappen.

Spokojený byl také sedminásobný mistr světa Hamilton. „Je to asi můj nejlepší výsledek za dlouhou dobu. Jsem velmi šťastný a vděčný. S Red Bully nemůžeme soupeřit, ale tohle je obrovský krok a zlepšení,“ uvedl Hamilton.

Fanoušky v závěru pobavila i hromadná bitva čtyř jezdců o třetí místo. O stupně vítězů se nejprve střetl Alonso se Sainzem. Z jejich vzájemného souboje ale těžil Pérez, který předjel oba soupeře najednou a pozici udržel až do cíle.

„Carlos a Fernando spolu bojovali a všichni jsme hodně opotřebovávali pneumatiky. Navíc jsem se musel bránit před Charlesem (Leclercem). V jednu chvíli se Fernando a Carlos dostali o něco blíž, viděl jsem šanci a šel do toho,“ líčil Pérez.

Před Sainze se následně dostal po tvrdém souboji i jeho týmový kolega Leclerc. Alonso sprint kvůli defektu nedokončil. „Myslím, že dnes šel (Sainz) trochu přes limit. Já jsem ale tuhle hranici dříve také občas překročil. A když k tomu dojde, normálně si o tom promluvíme. Nebojím se, že by k tomu tenhle víkend nedošlo,“ podotkl Leclerc.

Zklamaný byl také Lando Norris z McLarenu. Vítěz páteční kvalifikace doplatil na nepovedený start. Po něm svedl souboj s Hamiltonem, vyjel mimo trať a propadl se na sedmé místo. Nakonec dokončil šestý. Blízko prvního bodu v sezoně byl domácí jezdec Čou Kuan-jü ze Sauberu, který byl devátý. Poslední bod za osmou příčku získal George Russell z Mercedesu.

Také kvalifikace proběhla v režii Verstappena, jenž získal pole position i v pátém podniku sezony. Podobný počin se naposledy povedl v roce 1999 Finovi Mikkovi Häkkinenovi. Nizozemec si připsal 37. kvalifikační triumf a zaútočí v závodě na 58. vítězství v kariéře. Pro Red Bull to je jubilejní 100. pole position v historii.

Oproti sprintu se nedařilo Hamiltonovi, nedostal se ani z první části kvalifikace a skončil osmnáctý. Domácí Čou Kuan-jü byl jen o dvě příčky před ním.

Nedělní závod začne v 9:00 SELČ.

Velká cena Číny

závod MS vozů formule 1 v Šanghaji

Sprint: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 32:04,660, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -13,043, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -15,258, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -17,486, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -20,696, 6. Norris (Brit./McLaren) -22,088

Průběžné pořadí MS: 1. Verstappen 85, 2. Pérez 70, 3. Leclerc 64, 4. Sainz 59, 5. Norris 40, 6. Piastri (Austr./McLaren) 34

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 155, 2. Ferrari 129, 3. McLaren 74, 4. Mercedes 42, 5. Aston Martin 33, 6. Racing Bulls 7

Kvalifikace na hlavní závod: 1. Verstappen 1:33,660, 2. Pérez -0,322, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,488, 4. Norris -0,505, 5. Piastri -0,613, 6. Leclerc -0,629

Autoři: ,