Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

První munici dojednanou Českem může Ukrajina získat v červnu, řekl v NATO Fiala

Česko

  15:42aktualizováno  15:53
V Bruselu ve středu večer začíná mimořádný summit EU. Česko jednání zastupuje premiér Petr Fiala, který tam zamířil z cesty do USA. Ještě předtím se setkal v sídle NATO se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem a dalšími státníky. Po jednání uvedl, že Ukrajina potřebuje pomoct víc než dřív a že první munici dojednanou Českem by země mohla dostat v červnu.

„Ukrajina je v těžké situaci a potřebuje naši pomoc víc než dřív. Chceme jednoduše najít nové cesty, jak pomoci,“ řekl český premiér na tiskové konferenci.

Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Právě Dánsko a Nizozemsko jsou země, se kterými ČR nejvíce spolupracuje a jedná, pokud jde o českou iniciativu zaměřenou na nákup munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU.

Fiala připomněl, že se právě vrátil ze dvoudenní pracovní cesty ve Washingtonu, kde jednal s americkým prezidentem Joe Bidenem a klíčovými představiteli Kongresu. Právě tam nyní blokují další balíček pomoci pro Ukrajinu. „Jsem mírně optimistický, že další pomoc v Kongresu schválí,“ řekl Fiala.

Dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová doufá, že během zasedání mimořádné Evropské rady, které se koná v těchto dvou dnech, se budou konkrétněji zabývat tím, jak Ukrajinu v obraně ještě více podpořit. „Ačkoli jsme v Evropě udělali už hodně, je potřeba udělat více,“ shrnula Frederiksenová.

Podle nizozemského premiérem Marka Rutteho Ukrajina potřebuje především silnější protivzdušnou obranu. Zpráva z dnešního dne je, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu a my budeme pracovat na tom, abychom ji zajistili.

Petr Fiala při letu vládního speciálu z Prahy před mezipřistáním na Islandu (14. dubna 2024)

Summit začne večeří

Summit začíná večeří a lídři se ještě před jeho zahájením setkali na slavnostní recepci pořádané belgickým králem Philippem. Při pracovní večeři by se na summitu měla probírat veškerá témata týkající se vnějších vztahů. Jak plyne z návrhů závěrů schůzky, evropští vůdci opět vyjádří pevnou podporu Kyjevu a ostře odsoudí pokračující ruské letecké a raketové útoky, které v posledních dnech zasáhly zejména energetickou infrastrukturu.

„Evropská rada zdůrazňuje potřebu poskytnout Ukrajině urychleně protivzdušnou obranu a urychlit a zintenzivnit dodávky veškeré nezbytné vojenské pomoci, včetně dělostřelecké munice,“ píše se v poslední verzi závěrů.

Dalším velkým tématem pro středeční večer bude Blízký východ. „Evropská rada důrazně a jednoznačně odsuzuje íránský útok na Izrael,“ stojí v navrhovaných závěrech. Ohledně těchto dvou témat neexistují, pokud jde o navrhované závěry, mezi zeměmi EU výraznější spory.

Problémové je nicméně téma vztahů s Tureckem, kde většina členských států podporuje jejich posílení i vzhledem ke stabilitě v celé oblasti, kvůli sporům v řadě otázek s tím má ale problém Kypr. Očekává se tedy bouřlivější debata.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...