EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

0 komentářů

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

 

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Loading



 

Pro příjem z pronájmu platí, že z tohoto příjmu neplatíte sociální ani zdravotní pojištění. Proto také nemusíte podávat přehledy o příjmech a výdajích. Jsou ale výjimky, kdy přehled musíte podat. A dokonce jsou i případy, kdy z příjmu z pronájmu máte povinnost zaplatit zdravotní i sociální pojištění.

Příjem z pronájmu a jiné zdanitelné příjmy

Při souběhu různých příjmů musíte podat přehledy v případě, že u některého z příjmů máte povinnost přehled podat. To je tedy především v případě, kdy si vyděláváte jako OSVČ na hlavní činnost. Nebo máte přivýdělek jako OSVČ na vedlejší činnost. U vedlejší činnosti máte povinnost podat přehledy i v případě, kdy máte příjmy do limitu a nemáte povinnost platit sociální pojištění.

Pokud tedy máte příjmy jako OSVČ na hlavní nebo vedlejší činnost, tak máte povinnost podat přehledy o příjmech a výdajích. Můžou ale nastat dvě odlišné situace, jak budete příjem z pronájmu do přehledu uvádět.

Klasický příjem z pronájmu jako fyzická osoba

Při klasickém příjmu z pronájmu jde o situaci, kdy nemovitosti pronajímáte jako fyzická osoba a kdy je tento příjem z investiční nemovitosti jako přivýdělek nebo i jako hlavní zdroj příjmu. Tento příjem pak daníte dle paragrafu 9 Příjmy z nájmu zákona o daních z příjmu. A z tohoto příjmu nejste povinni platit sociální ani zdravotní pojištění.

REKLAMA

Stejně tak ani nemáte povinnost odevzdávat přehledy zdravotní pojišťovně ani OSSZ. Příjem z pronájmu se vám nezapočítává do vyměřovacího základu důchodu ani do odpracované doby. A pokud je příjem z pronájmu vaším jediným příjmem a ani nepatříte ke skupině, za kterou platí zdravotní pojištění stát (pobírání důchodu, mateřská, rodičovská…), tak jste povinni si platit zdravotní pojištění jako OBZP.

Příjmy z pronájmu jako podnikání

Jiná situace je ale v případě, kdy podnikáte poskytováním krátkodobého pronájmu. Jde o podnikání v rámci například AirBnB nebo jiných ubytovacích platforem. Pro tento typ příjmu platí řada omezení a je nutno dodržovat určitá pravidla. Musíte mít aktivní živnostenský list pro poskytování ubytovacích služeb a z těchto příjmů platíte nejen daň z příjmu, ale také zdravotní a sociální pojištění.

Co vše musíte dodržet při krátkodobém pronájmu a při podnikání v ubytovacích službách si přečtěte v našem starším článku.

Pokud tedy máte příjem z pronájmu jako součást podnikání, tak máte povinnost podat nejen daňové přiznání, ale i přehledy o příjmech a výdajích. A z těchto příjmů z pronájmu musíte také platit sociální a zdravotní pojištění. Nejen po podání přehledů, ale také během roku v rámci poviných záloh na sociální a zdravotní pojištění.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

příjem z pronájmu a sleva na poplatníka

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *