Hlavní navigace

Která odvětví platí IT experty nejlépe?

2. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos – MoonSafari
Technologický průmysl není zdaleka jediným místem pro práci v IT, kam byste se měli s nadějí na dobrý výdělek dívat – poptávka po IT profesionálech roste ve všech odvětvích. Kde vás ale ocení nejvíce?

Podle údajů společnosti Dice se IT staly hlavní prioritou pro podniky ve všech odvětvích, a to dokonce i mimo tradiční IT oddělení

Hodláte nabírat IT pracovníky v tomto roce?

Zájem o IT služby, aplikace, sítě či hardware má v podstatě jakákoliv jednotka v organizaci – aby splnila obchodní cíle a úkoly, najímá si vlastní IT specialisty.

I když poslední dobou probíhaly informace o propouštění pracovníků ve velkých technologických firmách, míra nezaměstnanosti u IT profesí je podle Dice i nadále mizivá, což ukazuje na obrovský zájem o tyto odborníky na trhu

Firmy v zahraničí mohutně přetahují tuzemské IT experty Přečtěte si také:

Firmy v zahraničí mohutně přetahují tuzemské IT experty

I když Silicon Valley jako sídlo technologických gigantů i nadále platí nejvyšší částky, válka o talenty se přesouvá mimo technologický průmysl a o talentované IT pracovníky, kteří mají dovednosti v digitální transformaci, zlepšování procesů, řízení změn či vývoji aplikací a služeb, se ucházejí i další odvětví.

Přemýšlíte o změně? Toto jsou nejlepší zaměstnavatelé v Česku Přečtěte si také:

Přemýšlíte o změně? Toto jsou nejlepší zaměstnavatelé v Česku

Jak ale ukázal průzkum, ne všude platy rostou – někde se meziročně dokonce snížily, přesto se nabízí zajímavá sumička. I když se průzkum týká amerického trhu, může naznačovat trendy, kudy se bude ubírat Evropa v příštích měsících.

A které odvětví jsou tedy pro IT experty ty nejvýnosnější? Podle zprávy Dice Tech Salary Report 2024 je prvních deset (průměrná mzda/meziroční posun) tato:

·        Letecký a obranný průmysl – 130 tisíc dolarů (+ 7,4 %)

·        Segment softwaru – 130 tisíc dolarů (+5,2 %)

·        Biotechnologie, medicína a farmacie – 128 tisíc dolarů (-0,8 %)

·        Bankovnictví a finance – 126 tisíc dolarů (+1,6 %)

·        Konzultační firmy – 125 tisíc dolarů (-5,2 %)

·        Energetika a utility – 120 tisíc dolarů (+1,2 %)

·        Pojišťovnictví – 118 tisíc dolarů (+2,7 %)

·        Zdravotní péče – 118 tisíc dolarů, (+4,5 %)

ICTrocenka

·        Telekomunikace 114 tisíc dolarů (-1,4 %)

·        Zábavní průmysl – 114 tisíc dolarů (-5,1%)

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?